Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

damesvoetbal
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Meisjesvoetbal?
Het hoort gewoon niet!'

journaliste

Hester Zitvast

D

De Duitse Claudia Neumann breekt een lans voor vrouwen met aspiraties in de voetbalwereld. Zij was zaterdag de allereerste vrouwelijke commentator bij een EK-wedstrijd en dat gegeven heeft een interessante discussie doen oplaaien. Kan een vrouw wel commentaar op een voetbalwedstrijd leveren? Natuurlijk kan dat! Alhoewel... VROUW-journalist Hester Zitvast begrijpt er helemaal niks van...

Ik krijg altijd last van plaatsvervangende schaamte als vrouwen zich vanuit een niet te onderdrukken behoefte tot praten in een voetbaldiscussie mengen. Of tijdens belangrijke wedstrijden - meestal van het Nederlands Elftal - ook ineens een mening over het spelletje hebben.

Allerhande adviezen

Mijn beste vriendin heeft er een handje van tijdens W- en EK’s allerhande adviezen de ether in te slingeren of keihard mee te leven als 'we' spelen. Het liefst schud ik haar dan door elkaar en roep 'Meid alsjeblieft, vertel nog één keer over hoe je je haar nou drie dagen in model houdt zonder het te wassen.'

Mijn vriend werkt bij Studio Sport en de vader van mijn twee oudste kinderen werkt bij Fox Sport. Mijn oudste zoon voetbalt zelf, mijn stiefvader is een soort betweterige Johan Derksen-figuur, mijn vader is van het kaliber dat de hele straat overkabelt met een kilometer of zes aan oranje vlaggetjes als het Nederlands elftal speelt en mijn broertje knaagt zijn vingers tot op het bot af als zijn club speelt.

Doorzapmodus

Voetbal is zeg maar ‘een dingetje’ in mijn omgeving. Voor de mannen dan. Wij vrouwen schieten collectief in een extreme doorzapmodus als we ‘de grasmat’ op televisie zien. Niet dat dit werkt overigens, want waar ze ook staan, de mannen worden blijkbaar getriggerd door groen en vragen dan binnen een seconde of we ‘m even willen laten staan (als ze al niet keken – duh!).

Ik vind voetbal een mannending. Maar echt. Meisjesvoetbal viert hier hoogtij in het dorp (volgens mij in heel Nederland) en ik gruwel ervan. Het hoort gewoon niet! Het zou een van mijn ergste nachtmerries zijn om mijn twee dochters met van die oncharmante voetbalschoenen aan te zien.

Minachting

Of dat ze met van die akelige kunstgrasschaafwonden thuiskomen... Nee, hier wordt door de meiden gedanst. De poging tot hockey strandde genadeloos, omdat het allemaal veel te sportief en baltechnisch was. Kun je nog zo’n leuk rokje aantrekken, het is en blijft gewoon aanrommelen met een bal en dat moet je aan mannen overlaten. Vind ik dan. Als mijn oudste dochter het woord ‘bal’ uitspreekt, kijkt ze er ook vol minachting bij. Ik heb haar goed gedrild.

Enkele weken geleden hoorde ik hoe actrice/zangeres Hadewych Minis door voetbalcommentator Leo Driessen werd afgeblaft in RTL Late Night. Hadewych vond iets over een speler (wiens naam ik uiteraard niet onthouden heb, want 'boring') en stelde daar een vraag over. Dat ging Leo wat te ver. Een vrouw over 'zijn' sport!

Twitter

Met een niet te missen ondertoon en bijbehorend afkeurend gezicht, legde hij haar volledig mislukt-subtiel het zwijgen op. Dat werd hem op Twitter niet in dank afgenomen. Ik vond hem ook niet erg sympathiek overkomen, maar ik begreep het wel. Laten wij vrouwen nou wegblijven van hun spelletje…

En vanmorgen dus hoorde ik op Radio 1 over de eerste vrouwelijke voetbalcommentator op een EK: de Duitse Claudia Neumann. 'Dat kan toch niet!', riep ik hardop, tegen mezelf, tegen de radio, maar het liefst ook tegen alle medeweggebruikers die om mij heen misschien naar hetzelfde gesprek luisterden.

Gevoel

Ik wilde heftig in protest komen, iets roepen over gelijkwaardigheidoverschrijdend gedrag, maar luisterde naar de argumenten van sportjournalist Barbara Barend en sportverslaggeefster Renate Verhoofstad. Zij vonden het natuurlijk prachtig, zo’n vrouw tussen al die mannen. En ook commentator Evert ten Napel moedigde het aan. Tja, waarom ook niet. Omdat ik voetbal zo stom vind? Natuurlijk niet!

Ik denk dat ik in mijn ruimdenkendheid op één punt hopeloos ouderwets ben en zal blijven. Ik vind het niet kunnen. En ik kan er geen enkel goed argument voor vinden, het is gewoon een gevoel. Voetbal is van mannen. En misschien ten overvloede: dat vind ík, ik zeg dus niet dat het zo ís. Vanavond staat het weer aan hier thuis en zal ik mijn vriend op een bijna holbewonerachtige manier geluid horen maken.

Hij verfoeit hardop acties, wissels, beslissingen en net-geen-doelpunten, terwijl ik op mijn telefoon het laatste nieuws doorneem of mijn vingers blauw-app. De rollen zijn hier gewoon lekker traditioneel verdeeld wat dat betreft. Dat Claudia Neumann een lans breekt moge duidelijk zijn, maar diep van binnen hoop ik niet dat ze een trend zet... Straks ben ik écht de enige die niet weet wat buitenspel is.

JIJ OP VROUW.NL

Heb jij ook een opvallende mening? En wil je die met ons delen? 

LAAT DAN HIER JOUW GEGEVENS EN VERHAAL ACHTER!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!