Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

kinderen vervelen zich op de bank
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Ik vind 4 weken
zomervakantie wel genoeg'

Lisette de Bruijn

E

Elk jaar kijk ik er weer naar uit: de zomervakantie. De laatste weken daarvoor zijn altijd zo druk, dan ben ik echt aan vakantie toe. En de kinderen ook. Ik ben gezegend met drie bloedjes van kinderen, heel erg lief maar ook erg aanwezig. Je moet ze bezighouden.

Dit jaar had ik flink veel activiteiten gepland voor de vakantie. Gelukkig hebben wij de luxe dat we op vakantie kunnen, en af en toe ook nog een dagje naar een pretpark. De kinderen hebben met vriendjes gespeeld, en hebben zich ook al een aantal keer stierlijk verveeld. Daar komen weer leuke nieuwe ideeën uit voort, dus ook dat is goed voor ze.

Verveling

Maar nu is het een beetje klaar. Ze hebben alles gedaan wat ze wilden doen, de verveling slaat opnieuw toe en ze missen hun vriendjes. Ze missen de regelmaat en het ritme die bij het schoolse leven horen. Hobby’s en clubjes liggen minimaal zes weken stil, wat jammer is want die zijn juist zo leuk!

 

Er zijn maar weinig beroepen waarbij je zes weken achter elkaar vrij hebt. De leerkrachten natuurlijk, al zijn die de eerste en de laatste week van de vakantie ook vaak aan het werk. En die hebben al die weken absoluut verdiend. Ik vind vier weken met drie kinderen al zwaar! Voor de rest van de werkende ouders is het vaak schipperen, de meesten kunnen maar drie weken aaneengesloten vrij nemen wat voor opvangproblemen kan zorgen. Ik zie tenminste oververmoeide oma’s in pretparken en speeltuinen.

Aanpoten

Maar ook voor thuisblijfmoeders is het waarschijnlijk aanpoten. Ik schreef eerder al een artikel met tips om de boodschappen binnen te krijgen in het bijzijn van je kinderen. Het huishouden, de boodschappen... Alles loopt gewoon allemaal net even anders dan normaal. En dat word je op een gegeven moment een beetje zat. En als het dan ook nog dagen achter elkaar regent…

Daarom vind ik vier weken zomervakantie wel genoeg. Ik weet het, dat is vreselijk onhandig met de topdrukte in vakantieparken. En met vakantieweken die scholen dan op een ander moment moeten geven. Of niet, wat mij betreft. Maar dan moeten leerkrachten en kinderen nóg twee weken langer naar school. Toch denk ik dat het voor kinderen wel genoeg is, vier weken. Later als ze werken zullen ze ook niet zo lang vrij kunnen nemen. Waarom moet dat nu dan wel per se?

JIJ OP VROUW.NL

Heb jij, net als Lisette, ook ergens een sterke mening over?

Laat die dan hier achter!

En, wat vind jij? Laat je horen!