Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

klein kind het vliegtuig
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Ik hoef helemaal
nergens een kinderverbod'

journaliste

Yvonne van der Wal

O

Only adult-vakanties, een kinderverbod in restaurants en het liefst ook in de supermarkt/trein/het vliegtuig/waar dan ook. Als het om kinderen gaat wordt er al snel gereageerd alsof het gaat om kakkerlakken: Iieeuw, weg ermee! Let wel, ándermans kinderen. Want die van onszelf zijn uiteraard altijd brave troetelbeertjes (geweest) of zúllen zich in de toekomst altijd zo gaan gedragen. En wij volwassenen? Wij misdragen ons helemaal nooit!

Mijn dochter is inmiddels een heerlijke puber, maar ik kan ze nog goed voor de geest halen. De misprijzende blikken toen ze haar vibrerende keelamandelen vanuit het niets tevoorschijn toverde en zo het complete winkelcentrum op z’n kop zette. Ze was net 2 en lag in haar buggy. Was ze moe? Had ze honger? Of dorst? Ik wist het niet. En volgens mij begreep mijn gewoonlijk fluitende mereltje zelf ook niet zo goed waarom ze opeens veranderde in een krassende kraai.

Baby’s en dreumesen

Ik wist wel dat ik het gênant vond. En dat ik er alles aan deed om weer dat fluitende mereltje naar boven te halen. Maar kinderen zouden kinderen niet zijn als ze dit niet aanvoelen, en ze hun decibelknop daarom nog maar even een tandje hoger zouden zetten. Ik wist dus ook: dit hoort erbij. Baby’s en dreumesen janken zo af en toe nou eenmaal, zoals honden ook wel eens blaffen ondanks die puppycursus. En sóms is de beste reactie daarop helemaal geen reactie.

 

Maar daar denkt een flink deel van de volwassenen anders over. Een jengelende peuter is bij voorbaat het gevolg van een mislukte opvoeding. Alsof je met 2 jaar al klaar moet en kúnt zijn met opvoeden. Dat die ogenschijnlijk volgzame kinderen misschien wel voortdurend zoet worden gehouden met een stroopwafel hier en een lolly daar. En dat we van deze kinderen, als ze later volwassen zijn, mogelijk nog veel meer last zullen hebben omdat ze nooit hebben leren omgaan met het woord ‘NEE’, dat deert ons niet. Zolang ze nú maar hun klep houden en stilzitten als een wassenbeeld in Madame Tussauds. Want zó’n kind is een opgevoed kind, nietwaar?

Onbewoond eiland

Het is kortzichtig. Ja, kinderen kunnen irritant zijn. Ja, ze bestaan: koters die tieren en vloeken en het bloed onder je nagels vandaan halen. En jazeker, die hebben grenzen nodig. Maar wie nergens geconfronteerd wil worden met krassende kraaien moet op een onbewoond eiland gaan wonen of onder een steen gaan zitten.

Mensen krijgen en hebben nu eenmaal kinderen en goh, wat gek nou, ouders willen misschien ook nog gewoon blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan: boodschappen doen zonder daarvoor een oppas te hoeven regelen, uiteten met het hele gezin in dat ene voortreffelijke restaurant en op vakantie gaan met het vliegtuig. Wát een schande.

Dreindende peuter

Hoe durven we het woord egoïsme in de mond te nemen als we zelf tegelijkertijd roepen 'Maar IK wil geen last hebben van koters, dus moeten die ouders maar lekker met de auto op vakantie'. 'IK wil geen kleuters zien als ik van mijn biefstuk geniet, dus die ouders moeten dan maar lekker gewoon thuisblijven en patat gaan halen'. 'IK wil geen kinderen in het hotel waar ik verblijf'. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Zijn we dan werkelijk een haar beter dan die dreinende peuter die zich midden op het gangpad laat zakken?

Ik draai het om: ga zélf dan autorijden als je zo nodig van een volledig kinderloze vakantie wil genieten. Of blijf zélf lekker thuis. Of onder die steen. En laten we vooral niet doen alsof wij volwassenen zich altijd zo voorbeeldig gedragen. Ook voor ons zijn er blijkbaar nog altijd verboden en regels nodig. Regels waar we dus evengoed elke dag weer lak aan hebben, getuige programma’s als Blik op de weg en Opgelicht.

Keurige volwassenen

M’n schrijfsel wordt veel te lang als ik hier alles zou benoemen wat wij keurige volwassenen zoal uitvreten. Maar om dan toch een paar 'voorbeelden' te noemen: mensen die zichzelf bewust twee parkeerplaatsen toe-eigenen, omdat op hún auto geen krasjes mogen komen.

Rokers die vinden dat ze hun peuk te pas en te onpas mogen opsteken; pech voor mensen met COPD of astma, maar kom niet aan hun sigaret. Mensen die hun vliegtuigstoel ongevraagd in ligstand gooien zodat ze praktisch tussen je benen zitten.

Stomdronken veertigplussers

Trollende internetters. Stomdronken kotsende veertigplussers. En hebben we 'grote mensen' daarnaast niet vaak zat ongegeneerd horen smakken, slurpen, boeren, schelden, ruften en vloeken? Of doe eens een rondje schoonmakers. Om te horen hoeveel bagger we voor hen achterlaten in datzelfde hotel/vliegtuig/restaurant.

Of ikzelf zo rechtgeaard ben? Verre van dat. Maar ik hoef dan ook helemaal nergens een kinderverbod. En met deze oorkonde zal ik geheid een hoop viezigheid over me heen krijgen. Maar daar deal ik maar mee zoals ik dat dus ook wel eens doe met jengelende kleuters: geen aandacht aan schenken. Want soms is de beste reactie toch echt helemaal geen reactie.

JIJ OP VROUW.NL

Heb jij ook ergens een sterke mening over? En wil je die kwijt?

Dan kan dat hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!