Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

'Ouders laten zich echt niet
paaien door een crèchecadeau'

journaliste

Hester Zitvast

D

De politiek gaat zich bemoeien met cadeaus die kinderdagverblijven uitdelen om ouders 'over te halen' voor hen te kiezen. 'Dit moet stoppen', aldus CDA-kamerlid Heerma, die actie eist van minister Asscher. Ouders moeten voor kwaliteit gaan, niet voor een crèche met een leuke lingeriebon! Hey heren politici… Wat denken jullie nou? Dat wij ouders onze kinderen te grabbel gooien voor een cadeaubon van 25 euro?

Heel, heel toevallig is het kinderdagverblijf van onze dochter als een van de voorbeelden genoemd, waar 'gestrooid' wordt met cadeautjes. Ik wil daar graag iets meer over zeggen. Misschien dat de heer Heerma meeleest. Of de heer Asscher als hij tijd heeft. En Gjalt Jellesma, voorzitter van BOink, belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang; lees vooral ook mee. Dan neem ik jullie mee in het hoofd van ons ouders.

Puur vergif

Je bent in blijde verwachting en direct maakt overbezorgde hysterie zich van je meester. Je laat moten tonijn staan, schuift de kattenbak met je voeten de garage in, je mond paniekerig afdekkend, je verfoeit rokende mensen en houdt wijn op grote afstand. En natuurlijk probeer je ook in een straal van minstens 100 meter bij filet americain vandaan te blijven - immers puur vergif. Alles voor de baby.

Je koopt de best verende kinderwagen en het meest lucht doorlatende matrasje. Je temperatuurt de babykamer opdat het er niet te warm en niet te koud is. Je telt je hydrofielluiers en houdt je stipt aan het door de kraamzorg voorgeschreven aantal en je bestudeert uitgebreid instructies 'hoe een bedje veilig op te maken'. Nog voordat je baby geboren is, beveilig je de trappen met hekjes en plak je je stopcontacten af. Deze baby mag niets, maar dan ook niets overkomen.

Kritische blik

Wel, houd dat in gedachten. Dan gaan we dus nu naar de cadeaus in de kinderopvang. Het bruggetje: Je bent van plan na de geboorte van je kindje weer een paar dagen te gaan werken en daarvoor heb je opvang nodig.

Je moeder springt een dag bij (ook daar worden alle stopcontacten afgeplakt, trappen beveiligd en je moeder krijgt uitgebreide instructies alsof ze nog nooit in haar leven een kind heeft vastgehouden) en voor de overige dagen zoek je een crèche. Zo'n crèche, heren, is niet snel goed. Want goed is het thuis. Je selecteert wat mogelijkheden op internet en maakt afspraken om eens te kijken. En dat kijken, doe je met je meest kritische blik.

Gerust hart

Je checkt natuurlijk direct die stopcontacten, maar ook de bedjes. Als een leidster ook maar een beetje bozig kijkt, valt de crèche af. Verkeerde luiers? Door naar de volgende! Pedagogisch beleid dat je niet aanstaat? Wegwezen!

En zo kom je uiteindelijk uit bij dat ene kinderdagverblijf waar je je kindje met een redelijk gerust hart kunt achterlaten. Redelijk gerust, want ook al is het van de allerhoogste kwaliteit, het is natuurlijk nooit goed genoeg.

Een pauw, een kalkoen en een kip

Wij hebben zo'n kinderdagverblijf gevonden. Al vijftien jaar geleden, toen mijn oudste zoon geboren werd. Als ik iedere keer weer zie en voel hoe lief de leidsters er zijn, hoe goed ze zorgen voor onze kinderen, kan ik alleen maar heel blij worden. Mijn derde kindje zit er op dit moment.

Ze heeft het er fantastisch, ze zitten er midden in de polder, het is een boerderij. Jullie zouden er eens moeten kijken! Mijn dochter weet het verschil tussen een pauw, een kalkoen en een kip. Eat that! De koeien staan er naar binnen te kijken en er was pas nog een nestje puppy's waar ze uiteraard op kraamvisite gingen. Een kinderdagverblijf naar mijn hart.

Een onschuldige manier

Toen we haar aanmeldden, kreeg ik een cadeaubon van 25 euro te besteden bij een lokale kinderkledingwinkel. Ik mocht kiezen, ik had bijvoorbeeld ook voor babymassage of (jaja) een lingeriebon kunnen gaan. Ik vond het lief en klantvriendelijk.

Het heeft mijn keuze geen seconde beïnvloed. Ik kan me niet voorstellen dat een ouder zich laat overhalen betreffende een keuze die je maakt voor een looptijd van een jaar of vier. We hebben het hier niet over iets groots als een auto of wereldreis. We hebben het hier slechts over een cadeaubon, voor het kinderdagverblijf een onschuldige manier om reclame te maken. Ze hadden ook een advertentie kunnen plaatsen. Dit is gewoon een nieuwe manier van PR.

Een half jaar gratis luiers 

Natuurlijk gebeurt het ook gekker. Een half jaar gratis luiers bijvoorbeeld. Maar maak je daar nou geen zorgen over: dat gaat écht de keuze van ouders niet beïnvloeden. Wat wij willen is het allerbeste voor ons kind. Ik ben bijna beledigd dat jullie denken dat wij door een cadeaubon te 'paaien' zijn. Dus bespaar je dit punt op de politieke agenda. Er zijn belangrijkere zaken om je zorgen over te maken.