Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | William Hoogteyling
Opinie

Pleidooi voor meer flexibiliteit:
geef ons snipperdagen voor scholieren!

journaliste

Hester Zitvast

U

'U mag uw kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties.' De overheid is helder; dit is de regel en niet anders. Met een eigen bedrijf kun je die wet nog wel een beetje omzeilen. En je kunt je kind natuurlijk ook lekker rebels ziek melden, maar weet dan dat er een flinke straf op staat als je gepakt wordt. Journalist Hester Zitvast vraagt zich af waarom er niet wat flexibeler wordt omgegaan met extra vrije dagen.

Structureren

Waarom zou je er eigenlijk moeilijk over doen? Ja, ik hoor de leerkrachten al gillen over extra administratie en nog meer registreren. En daar wil ik ook zeker niet lichtzinnig over doen; ik zie ook wel dat leerkrachten overlopen. Maar dit is toch wel een beetje met regels te structureren? De verantwoordelijkheid bij de ouders leggen?

Ik begrijp ook wel dat weggaan in tentamenperiodes vrij lastig is, om maar eens wat te noemen. Nou, dan kader je die periodes af. Maar kom mij alsjeblieft niet aan met het onmogelijke van een dag voor de vakantie weggaan, want mijn kinderen hebben op die bewuste vrijdagen werkelijk nog nóóit iets zinnigs gedaan op school.

Niet te betalen

De wereld wordt drukker en drukker en daarmee is op vakantie gaan in aangewezen periodes verre van relaxed. Moet je eens op de skipistes komen in de schoolvakanties; dan gaat de vergelijking met een mierennest aardig op. En dan hebben we het nog niet eens over de prijzen. Een weekje weg in eigen land is in de zomer al niet te betalen en voor een stacaravan aan de Cote d'Azur betaal je zomaar €2000 per week.

Hoe fijn zou het zijn voor gezinnen die het wat minder breed hebben, als ze in april eens een paar dagen low-budget weg kunnen? Nou, tel daar de files en de zwarte dagen op Schiphol bij op en het voorstel van snipperdagen heeft mijn stem.

Qualitytime

Luxeproblemen? Ja, zo kun je het omschrijven. Maar ik zie dat anders. In deze tijd, waarin de meeste ouders allebei werken en tijd met het gezin nou eenmaal wat schaarser is dan een jaar of dertig geleden, zou ik het juist alleen maar aanmoedigen dat er meer mogelijkheid voor qualitytime met het gezin wordt gecreëerd. En denk eens aan de extra mogelijkheden voor gebroken gezinnen!

Ik hoor mensen ook al roepen dat de schoolprestaties van het kind eronder zullen lijden. Nou, dat betwijfel ik. Ik ben voor 'slechts' vijf snipperdagen; zal dat werkelijk van invloed zijn op de prestaties van je kind? Vijf dagen? Wat als het dan eens een jaar een flinke griep krijgt en twee weken op bed ligt? Kun je dan ook meteen de overgang naar de volgende klas op je buik schrijven?

Strafbaar

Het zijn vijf dagen. Een weekje dus. Het is geen roep om drie weken achter elkaar weg in december. Of een maandje extra vakantie in mei. Het zijn vijf snipperdagen, die iets meer vrijheid geven. Het kan er bij mij niet in dat het onmogelijk is.

Er hangt geen torenhoog kostenplaatje aan mijn plan, de onderwijsinspectie kan zich wat meer richten op zaken die er echt toe doen (want een vrijdag voor de vakantie al weggaan is nu strafbaar, maar kom op, toch geen misdaad?) en dan is daar dus die tijd die ouders met hun kinderen doorbrengen. Hoe fijn is zo'n vakantie, in onze volgeplande levens? Even een midweekje met je kinderen weg en je kunt er allemaal weer fris en fruitig tegenaan.

Verre van flexibel

Nou zullen er ook kinderen zijn die nooit op vakantie gaan. Die zien dan ook nog eens de rest van de klas die luxe extra dagen opnemen. Nog meer ongelijkheid? Welnee! Want die snipperdagen hoef je niet op te maken aan vakantie. Je mag ook een keer lekker een dag bij mama thuis blijven. Of bij papa natuurlijk. Gewoon even niets doen. Of samen een dagje naar de Efteling of het strand.

Ons huidige systeem is zo flexibel als een boomstam. Laten we dat nou eens veranderen, wedden dat de scholen dat aankunnen?