Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Marcel Krijgsman
Opinie

'Over politiek praten
op een verjaardag is vragen om oorlog'

journaliste

Hester Zitvast

E

Een 'Wat Zij Vindt' schrijven over de verkiezingen en onze tocht naar de stembureaus vandaag, dat is toch heel wat anders dan even lekker losgaan op het gevaar van thuisbevallen, ongegeneerd roken in pretparken of het gemak van snipperdagen op school, stelt VROUW-columnist Hester Zitvast. "Ik wil geen advies opdringen of überhaupt geven. Stemmen is zo persoonlijk, iedereen moet volledig en 100% zelf weten wat 'ie doet."

Bloed aan de muur

En toch hè…toch vinden we helemaal niet dat iedereen vooral zelf moet weten wat 'ie doet. De vlam slaat met weinig zaken zo makkelijk in de pan als je op een verjaardag een politieke discussie aanwakkert. Vraag onder het wegwerken van een slagroomtaart wat je oom Hans gaan stemmen en grote kans dat het aanvankelijk zo gezellige samenzijn met de familie eindigt in een ordinaire scheld- en vloekpartij.

Het eindresultaat: oom Hans vertrekt theatraal met een zuur kijkende tante Vonnie aan zijn zijde, terwijl je moeder zachtjes in een hoek iets als 'waarom nou, waarom nou' zit te jammeren. Bloed aan de muur en taart op de grond. Nee, politiek en verjaardagen zijn een bar slechte combinatie. Het is vragen om oorlog.

Lacherig

Met het naderen van deze bepalende dag voor Nederland, zag ik berichten op Facebook verschijnen: 'Ik weet het nog niet, op wie stem jij?' Op die ogenschijnlijk eenvoudige vraag een eerlijk antwoord geven, durft bijna niemand. Er wordt wat lacherig over gedaan en we proberen ons er met een grapje vanaf te maken. ('Ik stem op jou!' – Haha!)

Nee, je politieke voorkeur uit je eigenlijk alleen openlijk als je ook daadwerkelijk politiek actief bent voor die partij. Verder is het toch iets waar we liever niet teveel over praten. En dat is gek, want je staat toch achter je keuze?

Ja, politiek ís ook ingewikkeld

Gisteren kwam ik online een filmpje tegen, waarbij Wilders-stemmers wat stellingen van andere partijen voorgelegd kregen alsof ze van Wilders waren. Daar sta je dan, publiekelijk voor lul, omdat je eigenlijk niet eens precies weet waar deze politieke man van je dromen precies voor staat, laat staan wat zijn tegenstanders nastreven.

Ik vind zo'n filmpje flauw. Het is zo makkelijk. Pak een willekeurige andere partij en een stel partijaanhangers, en de kans lijkt me extreem groot dat ook deze mensen niet precies weten wat het partijprogramma van A tot Z inhoudt. Nou is het met een heel boekwerk wel wat lastiger te onthouden dan met een eenvoudig A-viertje, maar laten we eerlijk zijn; politiek is niet eenvoudig. Sterker nog: politiek is rete-ingewikkeld.

We klagen graag en veel

En wat doen we, als het ingewikkeld wordt? Dan gaan we met dooddoeners gooien. Dan roepen we dingen als 'Ze maken daar vanuit het chique Den Haag allemaal beloftes die ze niet waar kunnen maken!' Lekker vaag en vooral heel negatief. Of we schreeuwen: 'Jaja, nu allemaal mooie praatjes, vooral stoer doen aan 'de vooravond van', maar uiteindelijk krijgen wij de rekening gepresenteerd!'

En daarbij gaan we massaal voorbij aan het feit dat we onder de streep genomen in een extreem rijk land wonen, met extreem goede voorzieningen en dat wij Nederlanders in onderzoeken als extreem gelukkig uit de bus komen. We klagen graag en veel. We zouden eens een tijdje in een ander land moeten wonen.

Geen geitenwollensok

Wat is voor jou nou écht belangrijk? Denk daar eens over na. Wat zie jij nou het allerliefst verbeterd aan dit land. Aan dit leven? Waar moeten we ons de meeste zorgen om maken?

Voor mij persoonlijk is dat toch het klimaat. En nee, ik ben geen geitenwollensok die met een eigen gefabriceerde windmolen in de tuin energie staat op te wekken. Ik brei mijn eigen truien niet en als ik al naar mijn fiets kijk, word ik moe.

Maar ik weet wel dat we het klimaat niet mogen negeren en dat we daar volle focus op moeten hebben. Dat we het klimaat wereldwijd als prioriteit moeten stellen. Kijk eens naar je kinderen. Zij gaan die rekening betalen. Met een beetje geluk in geld, met een beetje pech met hun leven.

Meer dan belangrijk

Roepen dat een klein land als Nederland toch het verschil niet kan maken, schaar ik onder negatief geschreeuw. Als we allemaal zo denken…

Maar hé, dit is dus voor mij belangrijk. Ik heb kinderen. Drie stuks. En het voelt als mijn taak om ook politiek gezien voor hen te zorgen. Hun toekomst is voor mij belangrijker dan mijn AOW-leeftijd. Of ik wil dat jij nou ook voor het klimaat kiest vandaag? Nee, ik wil dat je stemt met je hart. Dat je verder kijkt dan de negatieve teneur op de straat en tv, dan je schreeuwende oom Hans op een verjaardag. Dat is niet de maat.

Ben je er nog niet uit, vul dan wat stemwijzers in. Bepaal wat voor jou écht belangrijk is. Stem niet strategisch, maar alleen op de partij die jou (het meest) past. Maar stem in elk geval. Blijf niet thuiszitten. Politiek is ongelooflijk ingewikkeld, maar voor onze toekomst, voor onze kinderen, méér dan belangrijk.

En, wat vind jij? Laat je horen!