Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Opinie

'Waarom toch dat gedweep
met natuurlijk bevallen?'

journaliste

Hester Zitvast

D

'De verloskunde is gekaapt door radicalen', kopt het artikel van Zvezdana Vukojevic en Jop de Vrieze in Opzij. Het journalistenstel, dat in 2015 een kindje verloor door te laat ingrijpen van de verloskundige, interviewt de Amerikaanse oud-gynaecoloog Amy Tuteur, die het gedweep met natuurlijk bevallen snoeihard de kop indrukt. Een vrouw naar het hart van VROUW-journaliste Hester Zitvast: "Als Nederland dezelfde lage sterftecijfers zou hebben als de beste landen van Europa, zouden er elk jaar 680 baby's minder overlijden. Dus waarom toch dat gedweep met natuurlijk bevallen?"

'Vrouwen zijn gemaakt om te baren. We moeten weer leren op ons eigen lichaam te vertrouwen.' Het is niet de eerste keer dat ik het een voorstander van natuurlijk bevallen hoor prediken. Alles draait om vertrouwen. We moeten geen angst hebben. Je moet de pijn omarmen. En vanuit die pijn ontstaat dan een band met je kind."

Rillingen over de rug

Na drie kinderen (waaronder één natuurlijke bevalling) durf ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat het allemaal bullshit is. Pijn zorgt niet voor een betere band. En vertrouwen op je lichaam is prachtig, tot op zekere hoogte. Want als je lichaam je 'in de steek' laat - en dat doet het bij talloze mensen dagelijks en genadeloos - dan trek jij in je overtuiging wel een kind mee de afgrond in. En dat moet je niet willen, toch?

680 kinderen. Stel het je eens voor dat jouw kindje daar bij hoort. Of stel je überhaupt eens een ruimte voor waar 680 baby's dood in bedjes liggen. Daar lopen de rillingen je wel van over de rug hè? Toch is het een risico dat heel veel, voornamelijk hoogopgeleide blanke vrouwen, nemen. Ze willen écht niet in een ziekenhuis bevallen, het woord ziekenhuis alleen al spreken ze met net zoveel afschuw uit als 'flesvoeding' en 'vaccinaties'.

Horrorverhalen over onnodig medisch ingrijpen

Ze maken elkaar gek met horrorverhalen over onnodig medisch ingrijpen. Ze slaan je met nimmer wetenschappelijk onderbouwde dan wel bewezen theorieën om de oren en niet zelden zijn ze zo fanatiek dat je door de furie van hun verhaal verbaal omver wordt geblazen.

Zijn ze er in ziekenhuizen echt alleen maar op uit zoveel mogelijk omzet te draaien? Stoppen ze je daarom vol pijnstillers en zetten ze al na een half uur persen het mes in je buik? Het kan er bij mij niet in, echt niet. Waarom zou je het risico nemen? Iedere moeder heeft toch een miljoen keer liever een achteraf onnodige keizersnede dan een dood kind?

Natuurlijk-bevallen-beweging

De oerkracht van de vrouw, het is een werkelijk prachtig gegeven, maar we leven in 2017 en zijn omringd door medici die er voor geleerd hebben jouw baby gezond, maar vooral levend, ter wereld te brengen wanneer je oerkracht het even laat afweten. En vraag het maar eens aan honderd willekeurige vrouwen: die oerkracht laat het nogal eens afweten.

Door een te smal bekken bijvoorbeeld, krijg je met alle oerkracht van de wereld een te forse baby niet ter wereld. Als mijn moeder van de natuurlijk-bevallen-beweging was geweest, dan had ik nu niet dit stukje kunnnen schrijven. Na 60 uur weeën besloten de artsen toch maar voor een keizersnede te kiezen. Achteraf bezien had ze mij er nooit op eigen kracht uit kunnen krijgen; zij te smal, ik een royale negenponder.

Niet niks

Als er iets is waarmee ik liever geen risico neem, dan zijn het mijn kinderen wel: ze zijn onvervangbaar en van onschatbare waarde En natuurlijk lijkt baren op een idyllisch afgelegen plekje, omringd door fluitende vogels, en in bijzijn van niemand anders dan je grote liefde (of hooguit een invoelende verloskundige/doula die je wat masseert) mij ook het allermooist.

Maar dat idyllische plaatje gaat je kind niet redden als het misgaat. En dat mogelijke misgaan, dat moet je niet al te licht nemen. Bijna elke dag overlijdt er in Nederland een gezonde baby vlak voor, tijdens of na de bevalling. En gerekend vanaf de 20ste week zijn dat er 1500. Ik zou dat niet niks willen noemen.

Perfect bevallen van ondergeschikt belang

Iedere vrouw mag zelf weten hoe en waar ze bevalt. Maar baby's hebben de keuze niet waar en hoe ze geboren worden. Hadden ze dat maar. Dan vraag ik me af hoeveel er getekend hadden voor 'ver weg van de handen die mijn leven redden kunnen'.

Zo zit de mens namelijk niet in elkaar. Want de mens heeft een aangeboren drive tot leven. Late we die drive nou eens voorop stellen. Laat dat gezonde kind, dat levend geboren kind, weer op één komen in Nederland. Die 'perfecte bevalling', het belang van de moeder, is écht van ondergeschikt belang. Maar dat besef komt pas als het misgaat. En dan is het te laat.

Jij op VROUW.nl

Welke mening ben jij toegedaan? Ben jij een voorstander van thuisbevallen of wil jij nergens anders dan in het ziekenhuis jouw kindje verwelkomen? 

Vertel het hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!