Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dionne Stax
Foto: Hollandse Hoogte | Raymond van Olphen
Opinie

'Hoezo moet Dionne van
een getrouwde man afblijven?'

journaliste

Hester Zitvast

E

Een vermeende affaire als die van Dionne (31) en Humberto (51) - Dionne heel veel jonger, Humberto weg bij zijn vrouw, een gezin aan diggelen -, daarover hebben we natuurlijk wel een mening. "Dionne moet met haar handen van een getrouwde man afblijven", wordt geroepen. VROUW-columnist Hester Zitvast hoopt vooral dat wat zij hebben echte liefde is.

Ik ken aardig wat vrouwen die met droge ogen beweren dat ze Humberto 'wel zouden doen'. Zo praten vrouwen dus over mannen, laat daar geen twijfel over bestaan.

En hoewel het allemaal hartstikke hypothetisch is - de kans dat je de goede man een keer naakt in je bed aantreft is vrijwel te verwaarlozen - wordt het wél gezegd door menig langs de hockeyvelden wijndrinkende getrouwde moeder van een jaar of 45.

Monogame wezens

Een niet alleen over Humberto! Aan het feit dat hij al meer dan twintig jaar dezelfde partner heeft en drie kinderen wordt op zo'n moment volledig voorbij gegaan. Want 'hypothetisch'. Jaja. Ik zou die vrouwen nog wel eens willen spreken, als ie er daadwerkelijk ligt…

Laten we nou eens beginnen met afstappen van volhouden dat mensen monogame wezens zijn. Want... dat zijn we niet! En na het zien van verschillende al dan niet vage onderzoeksresultaten, kun je er vanuit gaan dat een kwart van de mensen wel eens het verkeerde bed instapt.

Gedoogbeleid

Dat 'tot de dood ons scheidt' klinkt echt superromantisch, maar bij menig 40/50-jarig getrouwd stel is de romantiek ver te zoeken. Het o zo waardevolle 'houden-van', wat dan op zo'n enorm voetstuk wordt geplaatst, is als je het mij vraagt regelmatig gewoon een kwestie van gedoogbeleid.

Mensen hebben elkaar in de huwelijkse tang zitten. Een torenhoge hypotheek, kinderen die gillend gek worden als papa en mama uit elkaar gaan en ach… zo erg is het toch allemaal niet? Hij is zo lief. En betrouwbaar. Ieder huisje heeft z'n kruisje, toch?

Flikflooien

Nou, dat zal best, maar ik ben altijd een beetje huiverig bij stellen die vrijwel direct en met een wat bezweerderige blik zeggen dat 'ook hun huwelijk z'n ups en downs' heeft. Van die stellen die volledig langs elkaar heen leven en in een restaurant vooral op hun telefoon kijken.

Of naar de mensen aan de tafel ernaast, en die in hun ogen 'overdreven zitten te flikflooien'. En dan geen woord met elkaar spreken, maar wel even snel met een hartje en een foto van je bord inchecken op Facebook omdat je zo romantisch een avondje weg bent.

Volledige ommezwaai

Soms is het gewoon op en dan kun je daar maar beter aan toegeven. Als je durft tenminste, want je hebt er wel ballen voor nodig. Je hebt namelijk niet alleen te maken met een volledige ommezwaai van je leven.

Zeg maar even dag tegen je fijne huis, je leuke vakanties, je nachtrust en je stabiliteit. Bovendien kwets je een partner, moet je kinderen verdriet doen en/of een hond 'opsplitsen'. En dan heb ik het dus nog niet eens over de omgeving, die er ook een mening over heeft.

Lust of liefde

Nee, de kogel door de kerk schieten is niet eenvoudig. "Scheiden is liefdesmoord plegen", zei psycholoog Jeffrey Wijnberg ooit. Nou, ik weet niet hoe het met jullie staat, maar met moorden heb ik liever niets te maken.

Humberto en Ineke zijn al meer dan twee decennia samen. Daar had nog vijftig jaar bij gekund, vast, maar wel alleen uit volle overtuiging, toch? Als je gaat rondgluren en open staat voor anderen, kan dat twee redenen hebben, denk ik althans. Lust of liefde.

Niet incidenteel

Als het lust is, is het niet zo chique. Maar goed, mocht dat een keer gebeuren, houd het dan voor je en geniet er in stilte van (en denk daar bij aan die 25%, het gebeurt dus niet incidenteel hè).

Als het liefde is, dan zul je toch moeten onderzoeken of je gevoel klopt. Ik ben zelf tijdens mijn huwelijk verliefd geworden op een ander. Ik had twee kleine kinderen en mijn leven stond volledig op z'n kop.

Een affaire

Dit wilde ik niet. 'Dan had je moeten wegrennen', roept de zijlijn. Ja, joe, goede tip, dank! Zoiets werkt theoretisch prima, maar het wankelt en rammelt in de praktijk aan alle kanten als er liefdeskracht bij komt kijken.

Het is bij mij ook tot een affaire gekomen en niet zo zuinig ook. Niet iets waar ik trots op ben, integendeel. Ik vind het nog steeds heel erg dat het zo gelopen is. Maar inmiddels ben ik al wel vijf jaar met de man waar ik destijds verliefd op werd.

Smoorverliefd

Het was een keiharde, kwetsende, maar voor mij goede keuze. Dionne moet met haar handen van een getrouwde man afblijven? Houd toch op! Misschien zijn die twee wel smoorverliefd en dat is alleen maar mooi. Het is superverdrietig voor Ineke en de kinderen, maar ook zonder Dionne had het niet goed gezeten.

Laten we hopen dat het echte liefde is tussen die twee, want niets mooiers dan dat. En laten we vooral vanaf de zijlijn niet zo knetterhard oordelen. Je kunt van alles vinden en zeggen over vreemdgaan en je gezin verlaten voor een ander.

Ik vind het persoonlijk triester dat je je leven slijt met iemand waar je niet gelukkig van wordt. Dat je je jaren samen zwijgend tegenover elkaar in een restaurantje slijt. Of passieloos op de bank. Of vol irritatie of voorspelbaarheid. De mens is niet monogaam. Deal ermee.