Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Downdaten: 'Ik heb mijn ex
nooit als mindere gezien'

journalist

Maaike Schaap

M

Met opgetrokken wenkbrauwen las journalist Maaike Schaap over het steeds populairder wordende ‘downdaten’: daten beneden je stand. "Waarom moeten we overal een label opplakken? Kunnen we niet meer gewoon verliefd worden op een persoon?"

Een kort ogenblik dacht ik dat de term downdaten een initiatief is om mensen met het Syndroom van Down te koppelen aan een maatje of geliefde. Leuk, dacht ik nog. Tot ik verder las en zag dat het om iets heel anders gaat, namelijk daten 'beneden je stand'. 

Timmerman

De definitie volgens Relatieplanet.nl: "Downdaten betekent dat je je date een opleidingsniveau lager zoekt." In andere woorden: ben jij arts en heb je een relatie met een timmerman of schilder? Dan doe je blijkbaar mee aan deze trend.

Terwijl ik het nieuwsbericht lees, realiseer ik mij dat ik ook jarenlang heb 'gedowndate'; ik een hbo-papiertje, hij een mbo-papiertje. Maar geen moment zag ik hem als mindere.

Geen studiebol

Hij werkte keihard als timmerman. Ging soms vijf dagen in de week om vijf uur ’s ochtends van huis om pas tegen de avond weer thuis te komen. Hij maakte vervolgens ook nog eens tijd voor mij en andere hobby’s om de volgende ochtend zonder morren weer op te staan.

Hij vond het gewoon leuk om met zijn handen te werken en was nou eenmaal geen studiebol. Ik daarentegen zat liever met mijn hoofd in de boeken. Ik vond het fijn dat hij zo praktisch en nuchter ingesteld was.

Aanvullen

Dat had ik soms even nodig. Andersom vond hij het leuk dat ik het nieuws volgde en we soms een stevige discussie konden voeren. Want ondanks zijn mbo-papiertje, was hij hartstikke slim.

Want wat zegt zo’n papiertje nou eigenlijk? We leerden elkaar kennen, vonden elkaar leuk en konden elkaar aanvullen. Dat we nu niet meer samenzijn, heeft niets te maken met onze diploma’s.

Een label

Waarom moeten we op iets moois zoals de liefde een label plakken? Als deze trend doorzet, moet je je dan ineens verantwoorden als je 'beneden je stand' een relatie begint? "Ja, mijn nieuwe vriend is schilder. Ik weet het, maar ja… ik doe aan downdaten." Het is toch van de zotte?

Neem nou Renée met een universitaire opleiding en Eric met een mbo-opleiding. In een reportage van EenVandaag zeggen zij dat dit 'helemaal niet raar' is. Renée: "Ik ben ontzettend blij met mijn vriend, we voeren goede gesprekken, hij is lief en lekker aan het werk binnen zijn eigen vakgebied. Hij zou met een universitaire achtergrond niet opeens een beter mens zijn, of meer bijdragen aan de samenleving."

Hormonen

Nee, natuurlijk niet! Waarom moeten ze dit uitleggen? Waarom zouden mensen überhaupt gaan denken dat dit raar is? Ik ben in de toekomst niet van plan te veranderen. Ik word verliefd op een persoon. Of diegene nou een mbo-, hbo- of wo-opleiding heeft gedaan. Een papiertje zegt wat mij betreft niet alles over iemands intelligentie.

De discussie roept bij mij alleen maar een heel diepe zucht op. De zomer komt eraan. De hormonen gieren door ons lijf, en de vlinders door de lucht. Ga er dus voor, geniet ervan en laat dat labeltje voor wat ‘ie is.

Jij op VROUW.nl

Hebben jij en jouw partner qua opleiding een andere achtergrond? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW