Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Zuma Press
Opinie

'Ik mag zo'n leeftijdsverschil
toch wel gek vinden?'

journaliste

Hester Zitvast

D

De vrouw van de spiksplinternieuwe Franse president Emmanuel Macron (39) is maar liefst 25 jaar ouder. "Op een oude fiets moet je het leren", is een van de vele reacties. VROUW-columnist Hester Zitvast had er graag neutraal in gestaan. "Maar ik vind het toch een beetje gek…"

Ik zou zo graag heel ruimdenkend zijn, en die houding dan ook echt in het dagelijks leven toepassen. Dat ik dus niet omkijk, als ik een man van 1.65 meter zie met een vrouw van 1.85 meter.

Extreme obesitas

En dat ik het ook zo voel, als ik zeg dat het toch gewoon moet kunnen, een compleet gezin met extreme obesitas of een vrouw van middelbare leeftijd in een veel te strakke panterlegging en naveltruitje. Maar feit is dat ik wel omkijk. Er wel iets van vind. En er toch over praat.

Ik ben misschien wel een soort van ruimdenkend, maar niet in de zin dat ik alles maar normaal vind. Want wat is normaal eigenlijk? Normaal is voor mij dat wat ik zelf niet gek vind. De dingen die ik ook zou kunnen doen, zijn of uitdragen.

Donkere man

Daarmee is normaal en gek dus geen eenduidig ding. Ik zou niet zo snel (lees niet) op een man vallen die 20 cm kleiner is. Geen idee waarom niet. Het past niet in mijn plaatje.

Zo zou ik ook niet zo snel op een donkere man vallen. Nee nee, geen racisme, alsjeblieft! Ook niet iedere man gaat voor een blonde vrouw, toch? (Daar hoor je mij ook niet over gillen.)

Gelijkwaardigheid

Zo zie ik mezelf ook niet met een man die 25 jaar jonger is. Los van het feit dat dit in mijn geval knetterstrafbaar is, moet ik er niet aan denken. Ik vind gelijkwaardigheid in een relatie heel belangrijk.

Dat kun je vast ook hebben met een enorm leeftijdsverschil, maar doordat de een meer levenservaring heeft dan de ander, kan het al snel scheeftrekken. 25 Jaar is niet even  te overbruggen met een 'Hij is z'n leeftijd ver vooruit, hè?'

Complete generatie

Daar zit gewoon een complete generatie tussen. Denk maar niet dat mevrouw Macron met Troetelberen heeft geslapen bijvoorbeeld. Of haar nek bijna heeft gebroken op een Lolo-bal. En ik denk ook niet dat ze ooit over Tetris heeft gedroomd.

Ik merk dat we in het kader vrijheid/blijheid een beetje doorslaan in het het-kan-niet-gek-genoeg-zijn-gevoel. En ik geloof ook niet dat mensen echt zo denken.

Straatje schoonvegen

Als iemand het ook maar waagt te stellen dat 25 jaar wel heel erg veel is, krijgt ie meteen een fikse tik op z'n neus van de politiek correcte-reageerders die hun straatje schoon vegen met teksten als: 'Als ze maar gelukkig zijn!'

Daar valt inderdaad niets op af te dingen. Mevrouw en mijnheer Macron hebben er dagelijks mee te maken, wij niet. En het is hun keuze, ook al had er een halve eeuw tussen gezeten.

Grof of gemeen

Toch zie ik niet waarom we het niet gewoon kunnen en mogen benoemen. Het hoeft echt niet allemaal zo keurig te zijn wat mij betreft, als het maar niet grof of gemeen wordt.

Mijn oudste zoon is 16. Als hij over twee jaar zijn vriendin aan mij voorstelt, en ze blijkt drie jaar ouder te zijn dan ik, dan zet ik daar toch vraagtekens bij. En heb ik er een fiks oordeel over gok ik.

Behoorlijk hypocriet

Het woord ruimdenkend wordt vaak behoorlijk hypocriet gebruikt. Want hoe ruimdenkend ben je echt? Als ik een opmerkelijk stel op straat zie lopen, zie ik dat het merendeel van de omstanders zijn hoofd omdraait.

Het is niet zomaar dat televisieprogramma's vol rariteiten het zo goed doen. En we vinden het niet zomaar allemaal zo leuk om een dagje op een terrasje te gaan zitten: 'Lekker mensen kijken'.

Dikke kont

We vinden iets van het getoupeerde kapsel van de buurvrouw, van de overduidelijke midlifecrisis van onze baas en van de dikke kont van onze zus. Dat mag.

Als we maar geen onredelijk of kwetsend oordeel vellen. Want het feit dat we ons er niet heel veel bij kunnen voorstellen, zo'n relatie met een heel kleine man of een veel oudere vrouw, zegt natuurlijk niet dat een ander daar maar in moet meegaan.

Ik ben niet de maat der dingen. Niemand is de maat der dingen. En zoals 'gewoon' dus eigenlijk niet bestaat, bestaat 'gek' ook niet. Maar nogmaals, je mag er best iets van vinden. En er zelfs iets van denken of zeggen. Als je het maar een beetje respectvol doet.

Jij op VROUW.nl

Verschil jij in leeftijd erg met jouw partner? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!