Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

moederdagontbijt op bed
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

Hester over Moederdag: Houd toch op
over meer me-time

journaliste

Hester Zitvast

H

Het hoort er een beetje bij om flink te zuchten en te steunen onder de zwaarte van het moederschap. Altijd maar paraat moeten staan voor je kinderen, het is ook niet niks. Koters vreten energie, mensen! De hedendaagse moeder wil zondag daarom dan ook geen bloemen, luchtjes of ontbijtjes op bed, ontdekte een chocolademerk. Nee, de moeder van nu (73%) wil meer me-time!

Maar misschien moet de hedendaagse moeder gewoon weer eens intens gelukkig worden van de zelfgekleide kralenketting en de boterham met jam omgekeerd op het spierwitte dekbed."

Eigenaardige eigenschappen

Moeders, luister eens… Het zit zo: jullie hebben een x-aantal jaar geleden voor kinderen gekozen, toch? Nou, kinderen komen met een paar eigenaardige en niet te omzeilen eigenschappen, waarbij extreem veel aandacht opeisen er één is.

Zo zat ik onlangs op de wc en meende mijn peuter door de deur een gesprek met mij te moeten voeren. Of ze even binnen mocht komen, ze wilde zo graag even bij me kijken. Ik wilde dat niet.

Verkleefd met hun telefoon

Sterker nog, ik heb wanhopig iets geroepen als: 'Meid, heb ik dan werkelijk helemaal nergens in dit huis nog een stukje waar ik even mijn eigen leven kan leiden?' Het was zinloos. Ze wilde praten. En kijken. En ik liet het toe.

Me-time, ik begrijp de strekking, maar ik walg van het woord. Alsof je geen me-time meer hebt als je kinderen in de buurt hebt. Ik zie talloze moeders verkleefd met hun telefoons de me-time van hun leven nemen.

Langs de lijn

Al append met vriendinnen, duwen ze in de speeltuin met hun vrije hand de schommel van hun kind. Of ze scrollen hun Facbooktimeline door langs de hockey/voetballijn waar het kind een topprestatie levert.

Van al mijn vriendinnen en kennissen met kinderen, ken ik werkelijk niémand die zichzelf vergeet. Die echt vol voor de kinderen leeft. Overigens hebben ze er wel vrijwel allemaal een handje van te roepen dat ze niet meer aan zichzelf toekomen.

Kunstnagels

Ik kijk dan vervolgens naar de kunstnagels, de coupe-volgens-de-laatste-mode en/of de outfit die perfect bij de handtas matcht en denk dan 'Dat heb je dan toch maar mooi even geregeld in de vrije tijd die je niet hebt.'

De vrouw van nu heeft het zo slecht nog niet. We boeken weekendjes weg met onze grote liefdes, hangen een dag in de sauna met onze moeders, gaan shoppen met vriendinnen en vinden zelfs dat we zo nu en dan recht hebben op een kinderloze vakantie.

Op de yogamat

En dan liggen we ook nog eens elke week lekker zen bij te trekken op de yogamat, hebben we nog de wekelijkse borrel met de meiden uit de straat en natuurlijk de bootcamp op zaterdagochtend met die ene leuke personal trainer die een jaar of twintig jonger is.

Daar waar onze moeders vroeger om 17.00 uur de huishoudelijke/opvoedtaken neerlegden om massaal aan de sherry te gaan, hebben wij het leven toch net een wat leukere invulling weten te geven.

Het huis uit

En nou weet ik niet of onze moeders er ook zo over liepen te zaniken, maar kunnen wij niet gewoon afspreken dat we iets meer tevreden zijn met wat we hebben? Dat geroep om meer me-time steeds, het is verschrikkelijk! Nog even de tanden op elkaar, dan zijn ze het huis uit en heb je me-time te over. Dan kun je lekker de hele dag doen waar je zin in hebt.

Dat uit een onderzoek blijkt dat wij dus geen bloemen, luchtjes of ontbijtjes op bed willen met Moederdag, maar vooral veel tijd voor onszelf, vind ik best een beetje schokkend. Moederdag draait in mijn ogen toch vooral om dat kunstwerk van je kind, die handafdruk in het gips of die ketting van beschilderde wc-rollen.

Hartstikke saai

Of van dat boekje met waardebonnen als 'een keer stofzuigen' of 'de afwas doen'. Ik hoef geen me-time met Moederdag, geef mij maar tijd mét mijn kinderen. Want hoewel ik me echt wel eens moet verbijten als ik dat stemmetje weer eens door de wc-deur hoor schetteren, is dat wél waar ik voor gekozen heb. Me-time komt later wel. En het lijkt me hartstikke saai…

Jij op VROUW.nl

Vind jij ook wel eens ergens wat van? En wil je dat kwijt?

Dan kan dat hier!