Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Jeugdstrafrecht? Het is echt
te laat voor opvoeden!

Esther Vuijsters

D

De Bermudadriehoek tussen Hoevelaken, Bunschoten en Soest is opgeheven. De straten achter mijn huis zijn weer veilig. Mijn veertienjarige dochter mag weer naar buiten. Maar voor Savannah en Romy is het te laat. Die gaan nooit meer naar buiten.

De vermoedelijke daders zijn gepakt. En als ze inderdaad schuldig blijken te zijn, zullen ze worden berecht. Volgens het jeugdstrafrecht, want het gaat hier om minderjarigen van, jawel, zestien en véértien jaar oud. Jeugdrecht. "Dat is even slikken en weer doorgaan," aldus iemand op Facebook.

Pedagogische aanpak

De Nederlandse wet zit zo in elkaar dat bij jongeren tot achttien jaar vooral wordt gekeken naar ‘een pedagogische aanpak’. Een pedagogische aanpak? Ik word al misselijk als ik het lees. Bij een zeer ernstig strafbaar feit (bijvoorbeeld een moord) kan er volgens het volwassenrecht berecht worden, maar dat geldt dan weer alleen voor zestien- of zeventienjarigen.

De jongen van veertien valt hierbuiten. Die staat sowieso over een paar maanden weer op straat. Met alle gevolgen van dien, want wat gaat een woedende menigte doen?

Het recht in eigen hand nemen

Tijdens de klopjacht afgelopen weekend – ik volgde de fakkels en hooivorken via hun Facebookpagina – werd iedereen opgeroepen te doen ‘wat de politie niet deed’. Een begrijpelijke, maar gevaarlijke actie, waarbij de feiten niet altijd eerst gecheckt werden. Dat krijg je als mensen het recht in eigen hand nemen.

Vlak na de arrestatie van de jongens viel voor het eerst het woord ‘jeugdstrafrecht’. Prompt hoorde ik iemand zeggen: “Als het mijn kind was, dan zou ik ze met een bijl opwachten als ze na een paar maanden weer vrij waren.” Dat is wat ‘jeugdrecht’ met mensen doet.

Volwassen strafrecht

Volgens Lieneke de Klerk, rechter aan het arrondissement in Noord-Brabant, is verschil met het strafrecht voor volwassenen zo groot, omdat het niet zou werken om jeugd te straffen volgens het volwassenenstrafrecht. Meer nadruk op ‘opvoeden’ en minder op ‘straf’ is het idee. Tot voor kort zou ik het met haar eens zijn geweest.

Maar nu niet meer. Het is in gevallen als deze écht te laat om te gaan opvoeden. To hell met je pedagogische aanpak, echt. Volwassenenstrafrecht voor wie duidelijk geen kind meer is, dat is mijn mening. Doe je het niet, dan blijft het straks niet bij een opmerking op Facebook.

Dan vrees ik het ergste. Echt.

Gerelateerde onderwerpen