Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

'Douchen op school
moet vrije keuze zijn'

journaliste

Hester Zitvast

O

Op KEK Mama vertelt juf Jannie (61) over de problemen die ze tegenkomt als ze de kinderen na gym onder de douche probeert te krijgen. Lang verhaal kort: ze proberen alles om er onderuit te komen. VROUW-columnist Hester Zitvast heeft nog levendige herinneringen aan die tijd. "Ik heb het geweigerd; ik was puber, ik wilde dat gewoon niet. Punt."

Ik deed aan dansen en reed paard. Met z’n allen na een wedstrijd onder de douche was voor mij dus een onbekend fenomeen. Daarbij was ik net 13 en leek mijn hele lijf zich van mij te 'vervreemden'; er groeide van alles op plaatsen waar ik het liefst nog plat was gebleven en ik was ook nog eens net ongesteld geworden.

Spierwitte 501

Het voelde alsof mijn leven op zijn kop stond. De wereld kon dan wel zo nu en dan in brand staan, mijn enige zorg was dat ik niet per ongeluk mijn spierwitte 501 aanhad op de dag dat ik 'het' weer werd.

Na gym moesten we douchen. Tussen de twee kleedkamers lag het kantoortje van de gymdocent en het uitzicht op de meisjesdouches was slechts afgesloten door een gordijn. Uiteraard trokken we met z’n allen de intenties van de docent in twijfel.

Ongesteld

We vonden hem een viezerik en wisten zeker dat hij zo nu en dan stiekem door het gordijntje gluurde. Er gingen ook geruchten door de school dat hij weleens zomaar kwam kijken of je wel echt onder de douche stond. Dat zou ons niet overkomen! Achteraf besef ik dat dat waarschijnlijk allemaal niet het geval is geweest, maar als puber was ik daar heilig van overtuigd.

Om maar niet te hoeven douchen, was ik permanent ongesteld. Niet echt natuurlijk, maar bewijs dat maar eens. Als de docent het in twijfel trok, vroeg ik brutaal of hij het moest zien, mijn vriendinnen luid joelend achter me.

In de ankers

Dan haalde hij zijn schouders op en gaf hij mij met een zucht een vrijbrief. Wat er ook zou gebeuren; ik zou never nooit toegeven. En zo kreeg ik met nog een paar meiden de hele klas zo ver dat we in de ankers gingen. De school gaf het op. Dan maar wat extra deo spuiten. Daar waren we toch al extreem bedreven in.

Douchen op school moet een volledig vrije keuze zijn, als je het mij vraagt. Dat kan en mag je een puber niet verplichten. Het gaat er niet om of een kind zich nou wel of niet schaamt voor het lichaam, je mag daar als school gewoon geen druk op uitoefenen. Dat is hun taak niet.

Eigen pad

Waar de een heel vrij is opgevoed en makkelijk met dit soort zaken omgaat, raakt de ander al in paniek als thuis de badkamerdeur niet op slot blijkt te zitten. Laat ieder kind z’n eigen pad bewandelen.

Je hebt op een school te maken met talloze verschillende culturen en opvoedingen. Hierin is op dit zo persoonlijke vlak niet één lijn te trekken. Misschien wordt een kind pas vrij op dit gebied als hij ver in de 20 de liefde van z’n leven heeft gevonden. Misschien ook niet. Who cares. Dwing het niet af.

Spuitbus

Het zou natuurlijk fris zijn als ieder kind na de gym gewassen in de les erna belandt. Maar laten we het ook zeker niet overdrijven: de wereld vergaat niet als dit niet het geval is.

De gemiddelde puber heeft een spuitbus of zestig in voorraad, laten ze zich lekker platsprayen en thuis het echte schoonmaakwerk doen. En zet een raam open. Pubers hebben al zoveel om zich onzeker over te voelen. Laat ze lekker gaan. Ik ben er onder de streep ook prima doorheen gerold.