Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

HH
Opinie

De laatste dag van je kind in groep 8:
doe maar geen mascara op, moeders!

Esther Vuijsters

A

Als de schattigheid plaatsmaakt voor puberpraat en de eerste pukkel verschijnt, dan weet je dat het niet lang meer kan duren. Het afscheid van groep 8 zit er (weer) aan te komen. Nog even en je kind is brugpieper.

Nu is het voor mij niet de eerste keer dat ik straks op het schoolplein ‘bye bye school’ sta te janken – de vorige keer is twee jaar geleden en daar moest ik drie weken van bijkomen - dus ik vind het mijn taak als ervaren moeder om aanstaande groep 8-moeders te waarschuwen.

Want het afscheid van groep 8 laat z’n sporen na.

Een stukje geschiedenis

In ‘mijn’ tijd (zonder smartphone maar mét beenwarmers en kaftpapier van The Next Generation) was het afscheid van groep 8/klas 6 gewoon wat het was: een afscheid. Je maakte een Cito-toets en op basis daarvan kreeg je een schooladvies. Dan startte je ergens in april met de musical en na de uitvoering was het ‘salut en de kost’. Zes weken later stond je dan met een foeilelijke tas op een veel te groot schoolplein, tegenover een vijandig gebouw. De leraar verwelkomde je met een flinke bak huiswerk.

Ik weet niet hoe jullie dat hebben ervaren, maar ik liep zo mijn eerste trauma op.

Cito’s in groep 2

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Er wordt gestart met huiswerk op de peuterspeelzaal, met Cito’s in groep 2 en in groep 7 en/of 8 volgen de kinderen al eens een les op een middelbare school. Tegen de tijd dat ze De Grote Oversteek maken, weten ze precies hoeveel stoplichten ze onderweg tegenkomen.

Afscheid nemen is anders

Maar er is nóg iets anders dan vroeger. De manier waarop groep 8 daadwerkelijk afscheid neemt. (Ik noem het wel eens gekscherend ‘het rouwproces van groep 8’!) Ik wist niet wat ik meemaakte twee jaar geleden: eerst mijn kind een week kwijt (kamp op Ameland), dan die emotionele rollercoaster van  de musical, het afscheidsfeest en de persoonlijke woorden voor elk kind, het ‘herinneringsboek’ vol foto’s en verhalen en net als je dan als moeder tegen een nervous breakdown aanzit: De Laatste Schooldag.

De Laatste Schooldag is het ergst

De Laatste Schooldag is het ergst. In een lange optocht gaan de kinderen uit groep 8 onder poortjes van armen door. Over het schoolplein, langs alle klassen. Ondertussen knalt het afscheidslied ‘Bye Bye School, zwaai zwaai school, we gaan je nu verla-a-a-a-ten …’ recht je hart in. Na afloop van de poortjes gaan dan alle kinderen huilen en elkaar omhelzen (wat echt heel mooi is) en zeggen dat ze van elkaar houden en elkaar zo gaan missen (wat wel mee zal vallen). En daar sta jij dan naast. Als moeder.

Dit afscheid laat sporen na!

Vandaar mijn waarschuwing. Heb jij een kind in groep 8, bereid je dan goed voor. De Laatste Schooldag is een emotioneel rouwspektakel dat zijn sporen - letterlijk en vooral bij moeders - nalaat. Neem dat serieus en maak niet dezelfde fout als ik twee jaar geleden.

Doe op de laatste schooldag van je kind nooit, maar dan ook nóóit mascara op.

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.