Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

'Heb ik eindelijk een sport gevonden,
is het slecht voor me'

Esther Vuijsters

H

Heb ik eindelijk een sport gevonden die ik leuk vind - nou ja, eentje waarvan ik niet direct depressief word als ik het langer dan een half uur doe - en wat denk je? Is het slécht voor je. Ja hoor. Natuurlijk. Het zal ook eens níet slecht voor je zijn.

Alles is tegenwoordig slecht voor je. Van kokosolie (je moet wel suïcidaal of LDL-junkie zijn, wil je nog kokosolie gebruiken aldus METRO) en superfoods tot stevia. Die laatste is echt een 'killer' staat op internet.

Sigaretten en de zonnebank

Je zou er allemaal enge ziektes van krijgen en ondanks de claim op de website Slank, blij & suikervrij (hoe slecht zijn zulke titels eigenlijk voor je gezondheid?!) 'dat het allemaal wel meevalt', weigert de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het gebruik van de plant als 'veilig' te bestempelen. 

Ik word er gewoon niet goed van, van alles wat niet goed voor je is. Elke dag gaat er wel weer iets nieuws in de ban. Oké, sigaretten en de zonnebank, daar kan ik me wat bij voorstellen; die hoest is killing en het aantal gevallen huidkanker spreekt boekdelen. Degene die nu nog de tabakslobby steunt en blijft verwijzen naar die opa die al rokend 100 werd, die is gewoon naïef.

Seks

En ja, die vette hap, die laat je beter staan. Obesitas: check. Maar kom op, vers vruchtensap? Seks? En godbetert: verzámelen? Jazeker, verzamelen is slecht voor je. Want dan zit je de hele tijd tussen het stof en kom je te weinig buiten.

In hetzelfde lijstje kwam ik overigens ook tuinieren (wel buiten maar risico om door je rug te gaan) én te lang zitten tegen. Dat laatste zat er aan te komen natuurlijk. Zitten is het nieuwe roken. Dat beweert zelfs het UMC Utrecht op zijn website. En ik rook niet maar ik zít wel.

Hardlopen

Dus daarom ging ik hardlopen. Een jaar geleden inmiddels. En ik kreeg er steeds meer plezier in. Twee weken geleden liep ik zelfs de Ladiesrun 7,5 kilometer. Trots dat ik was! En healthy dat ik me voelde! Tot ik afgelopen weekend las dat hardlopen de slechtste manier is om fit te worden.

Ik wilde het nog negeren, maar ik heb een zwak voor titels met het woord 'slechtste' er in, dus voor ik het wist was ik door vier pagina’s ontmoedigingsbeleid gejogd.  Zucht: 79% loopt minstens één keer per jaar een blessure op en hardlopen is een ontzettend inefficiënte manier om kracht op te bouwen. Lekker dan. Daar gáát mijn intrinsieke motivatie. Nu weet ik het ook niet meer.

Ik denk dat ik maar gewoon weer ga roken.