Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Frank de Roo
Opinie

Internetfabels zijn levensgevaarlijk:
hoezo smeer je kinderen niet in?!

journaliste

Hester Zitvast

D

De Nederlandse medische wereld krijgt er iedere dag weer talloze genieën bij. Mensen die geen jarenlange opleiding nodig hebben om te weten hoe het allemaal in elkaar steekt. Mensen die de wetenschap wantrouwen en in betrouwbare onderzoeken allemaal complottheorieën zien. Mensen die serieus denken dat je met wietolie uitbehandelde kanker kunt genezen. En nu dus ook mensen die denken dat zonnebrand smeren schadelijker is dan de zon zelf.

Klakkeloos

Google heeft de wereld een hoop goeds gebracht. Het hele internet heeft de wereld zoveel wijzer gemaakt. Maar de ellende is dat zoveel mensen nu ook denken alles beter te weten. Ze lezen ergens een dubieus berichtje op een nog dubieuzere site en nemen het klakkeloos aan als de waarheid. Het wordt gedeeld, het wordt versterkt door mensen uit de omgeving, die ineens ook een diepgewortelde angst krijgen voor – ik noem maar wat – vaccinaties, en voor je het weet heb je een gevaarlijke beweging die haar kinderen én de kinderen van anderen in gevaar brengt.

 

Gevaarlijke ontwikkeling

Een van de meest recente super gevaarlijke ontwikkelingen is de angst voor zonnebrand. In de crèmes zou een kankerverwekkende stof zitten en daarbij zou smeren de aanmaak van vitamine D verhinderen.

Enkele weken geleden zag ik voor het eerst berichten op mijn tijdlijn voorbijkomen, waarin werd opgeroepen te stoppen met het bedekken van de huid onder een dikke laag crème. En vandaag kwam het bericht naar buiten dat een kinderdagverblijf in Gelderland de kinderen niet insmeert uit vrees voor gezondheidsrisico's. Specialisten schrikken van deze ontwikkeling en mij maakt het vooral heel kwaad. Hoe kun je zo'n beslissing nemen als het aantal gevallen van huidkanker al jarenland explosief stijgt?

Melanoomkanker

Bijna drie jaar geleden werd ik zelf met huidkanker geconfronteerd. Meteen ook de heftigste variant; een melanoom. Ik had er vaag wel eens van gehoord, maar ik had er werkelijk geen idee van hoe gevaarlijk zoiets was. Een snelle zoekactie op Google (ja, ook ik haal daar natuurlijk gewoon mijn informatie vandaan) leerde mij dat het de dodelijkste vorm van huidkanker is. In geval van uitzaaiing ziet het er niet best voor je uit.

Voor altijd bang

Ik heb een lichte huid en ben in mijn jeugd talloze keren verbrand. Dat was toen gewoon zo; in de zomer kwam je als bleekscheet met de vellen op je neus naar school. Dat is dan ook zeer waarschijnlijk de oorzaak geweest van het melanoom op mijn arm. Sinds die diagnose, nu dus bijna drie jaar terug, is er geen dag geweest dat ik niet bang ben geweest.

Als ik me niet lekker voel, vermoed ik een uitzaaiing. Iedere moedervlek, iedere sproet op mijn lijf ken ik. Het weghalen was succesvol, de snijranden waren schoon. Maar die angst, die blijft, voor altijd. Mij zie je zelden in de volle zon. Bakken op een bedje? Ik moet er niet aan denken. Ik smeer mijn gezicht standaard in met factor 50. En ik bescherm de tere huidjes van mijn kinderen heel fanatiek.

Als je aan den lijve hebt ondervonden hoe de kracht van de zon je leven in gevaar kan brengen, kijk je wel uit. Dan heb je zo'n wake-up call gehad dat je niet begrijpt dat mensen nog vrijwillig onder een zonnebank kruipen, onder het motto van 'even lekker bijbruinen' in de tuin gaan liggen of op basis van fabels claimen dat zonnebrand slecht voor je is.

Bizarre beweringen

Deskundigen, artsen, dermatologen, wetenschappers: zij stellen dat zonnebrand alleen schadelijk is als je het in hoge dosis inneemt. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die een fles factor 50 leegdrinkt. En de claim dat het de aanmaak van vitamine D tegenhoudt, klopt ook niet. Zoveel smeer je namelijk in de praktijk nooit en daarbij haal je het ook uit je voeding.

De Dr. Googles zorgen met deze bizarre beweringen voor gevaarlijke situaties. Ook al besluit er maar één iemand nu ook zijn of haar kind niet meer in te smeren, is het leed wat mij betreft al geleden. Daarom een dringend verzoek lieve mensen: haal je informatie bij de echte experts vandaan en niet bij een eigenaar van een kinderdagverblijf of Tante Toos die iets op Facebook heeft gelezen.

Steek je licht op bij Stichting Melanoom. Bij het KWF. Raadpleeg desnoods je eigen dermatoloog als je vragen hebt. Er zijn zat instanties die allemaal hetzelfde stellen én hun kennis hebben vergaard bij mensen die ervoor gestudeerd hebben. Luister naar ze!