Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Phil Nijhuis
Opinie

'Ik snap
minister Schippers wel'

Esther Vuijsters

E

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil de tijd die artsen kwijt zijn aan homeopathische behandelingen niet langer laten meetellen bij de herregistratie voor de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, red.). Die wet heeft namelijk tot doel mensen én zorg beter te maken en Schippers vindt kennelijk dat homeopathie mensen niet beter maakt.

En terwijl de inkt van de vorige petitie rondom natuurgeneeswijzen (over homeopathische geneesmiddelen) amper droog is, staat er dus alweer een nieuwe live: "Dit is ook geneeskunde en hoort daarom mee te tellen als artsenwerk voor de registratie in het kader van de wet BIG." Aldus de homeopathie-sympathisanten.

Charlatans

Toch kan Schippers' besluit ook op veel steun rekenen: critici hebben zo hun eigen ideeën over homeopathie. "De Wet BIG is er om patiënten te beschermen. Het gedachtegoed van negentiende-eeuwse charlatans in ere te houden, staat daar haaks op",  luidt een reactie op Twitter.

Natuurgeneeswijzen: ik heb er niets mee. Ik heb vertrouwen in de artsen en heb geen reden om te twijfelen aan dat wat wetenschappelijk is bewezen. Maar getriggerd door de felle reacties uit beide kampen, ben ik toch eens gaan graven: 'Wat ís homeopathie nou precies?'

Kinine

Eerst even de feiten: homeopathie werd in de negentiende eeuw 'bedacht' door een Duitse arts die experimenteerde met kinine. Kinine stond in die tijd al bekend als remedie tegen malaria, een ziekte waarvan men koorts kreeg. De arts nam kinine in, kreeg ook koorts en concludeerde vervolgens dat zijn koorts bewees dat kinine en malaria op een bepaalde manier 'verwant' waren.

Zonder verder bewijs verklaarde hij het werkingsprincipe der gelijkheid tot een universele wet en stelde dat het werkte voor alle ziekten, geen uitgezonderd. En hoewel inmiddels iedere eerstejaarsstudent Geneeskunde dit verhaal op elk denkbaar punt kan weerleggen, is de huidige homeopathie nog steeds op dit principe gebaseerd.

Marketingverhaal

Oké. Ik begin de weerstand te begrijpen. Maar dat is niet het enige, kom ik te weten. De stoffen die de basis vormen voor het geneesmiddel, kun je tot in het oneindige verdunnen, is de stelling. Omdat 'water de energetische herinnering vasthoudt'.

Echt waar? Wow, goed marketingverhaal. Water dat herinneringen vasthoudt. Ik zal het eens uitproberen op mijn nichtje van 3 als ik haar 'oneindig' verdunde ranja geef. Eens kijken of zij daar ook intrapt.

Illusionist

"Maar het werkt toch?!" roepen behandelaars én patiënten. "Want we vóelen ons toch beter?" "Tja", zegt mijn vriendin-arts. "Dat is nou wat we 'het placebo-effect' noemen. Maar als we daar uren voor gaan rekenen, dan kunnen ze nog wel honderd categorieën aan de Wet BIG toevoegen."

Vriendin-arts wijst me tot slot nog op een documentaire, waarin homeopathie onder de loep wordt genomen. Een van de sprekers is de bekende Amerikaanse illusionist James Randi: hij heeft een beloning van 1 miljoen dollar klaarstaan voor degene die aantoont dat homeopathie écht werk. Dat geld staat daar al jaren.

Dus ik snap de minister wel. De Wet BIG staat voor kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg. Die kwaliteit wil ze bewaken. En dat doe je niet door deze tot in het oneindige te verdunnen.

Jij op VROUW.nl

Vind jij ook ergens iets van? En wil je die mening kwijt?

Dan kan dat hier!