Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Eugenio Marongiu
Opinie

'Lieve vrouwen...
Verschuil je niet altijd achter de overgang'

Josje de Klerk

I

In de Volkskrant staat een artikel over de overgang. Daarin staat dat toen Ingrid Rouwhorst (50) vertelde dat ze een presentatie over de overgang zou bezoeken jongere collega’s er een beetje lacherig over deden. Op de deur van de presentatiezaal hing een poster met daarop Wildernis van hormonen. Een presentatie over de overgang.

Vooropgesteld dat het hele menselijke systeem een 'wildernis van hormonen' is - op iedere leeftijd en een heel mensenleven lang - schoot ik in de lach toen ik dit las. Want over hoe 'wild' het eraan toe kan gaan, kan ik inmiddels meepraten.

Haperend geheugen

Ik heb zelf erg last gehad van overgangsklachten, die nog eens werden versterkt door het gebruik van een antihormoon na borstkanker. Ik heb nog geen dag verzuimd! Misschien komt het daardoor, dat ik een Kom op, niet piepen-houding heb ontwikkeld. Die overgangsklachten - die ik steevast 'klachtjes' noemde, vielen in het niet bij het risico op doodgaan aan kanker. Maar dit terzijde.

Ja, ik ondervond een hele reeks 'klachtjes': duizelingen, een haperend geheugen, slechte concentratie, extreme moeheid, gewrichtspijnen, nachtzweten, haaruitval, wazig zien, somberheid, hartkloppingen, slecht slapen... Het kwam, in meerdere of mindere mate, allemaal langs. Iedere dag. Jarenlang.

Antidepressiva

Ja. En? Ik ben een vrouw. Die 'klachtjes' zitten in mijn pakket te verwachten levenservaringen. Jonge moeders, mannen… Zo kunnen we een hele lijst aanleggen van deelnemers aan de maatschappij die zich niet kunnen verplaatsen in een vrouw in de overgang. Maar moet dat dan? En zouden wij dat moeten willen?

Het artikel gaat onder meer over het onderkennen van overgangsklachten, omdat die nogal eens worden aangezien voor een depressie of burn-out. Uit ervaring weet ik dat dit zo kan voelen. Het lijkt mij een goede zaak als een huisarts daar beter naar kijkt, om te voorkomen dat vrouwen onnodig aan de antidepressiva gaan.  

Het hoge verzuimcijfer

Het artikel gaat ook over het hoge verzuimcijfer onder vrouwen in de overgangsleeftijd. Circa een miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn in de overgang. 'De overgang is hot', zegt Catherine van Heest van Care for women, een bedrijf toegespitst op de zorg voor vrouwen.

Ik weet niet of Catherine in de gaten heeft hoe grappig haar uitspraak is. In het artikel staat een afbeelding van een vrouw die het nogal 'hot' heeft; de vlammen slaan uit haar schedeldak en haar baas wil graag dat het over is. Stereotyperend plaatje.

Hogere functies

En dat triggert me. De media staan bol van vrouwen die roepen dat ze zich nog steeds gediscrimineerd ​voelen op de arbeidsmarkt en dan met name in de hogere functies. Vrouwen in de overgangsleeftijd hebben vaak veel ervaring en zijn daardoor bij uitstek geschikt om hogere functies te bekleden. Ware het niet dat ze met die aandacht voor de overgang (flexibele roosters, thuis werken etc.) zichzelf weer in een minderheidspositie plaatsen.

Ik vind dat voor iedereen flexibel werken en thuiswerken mogelijk moet zijn. En inderdaad zijn er omstandigheden die vragen om extra aandacht. Maar dan wel op basis van gelijkheid en niet opgehangen aan een kapstok als de overgang. Waar is de girlpower?

Topprestaties

Als wij willen dat de verschillen in behandeling van mannen en vrouwen op de werkvloer verandert, moeten we beginnen bij onszelf. Vrouwen zijn sterk! Hoe wij multitasken, broeden en baren en daarnaast het huishoudelijke systeem managen en carrière maken... Dat valt mijns inziens onder de noemer 'Topprestaties'. En nee, ik vind niet dat iedereen altijd alles moet kunnen en altijd sterk moet zijn. Ik vind wel dat vanuit de wens om gelijk behandeld te worden, ons eigen uitgangspunt ook gelijkheid moet zijn.