Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nienke Viersen en Pim Koopman in hun strandtent Beachclub Oost
Foto: Eran Oppenheimer
Zomer

‘In onze strandtent
maken we tijd voor een praatje’

W

Wie wil er nou niet acht maanden per jaar aan het strand leven? Dat doen Nienke Viersen (47) en Pim Koopman (58) al zes jaar bij Beachclub Oost in Wijk aan Zee.

Nienke: “Ik hou ontzettend van paragliden en Wijk aan Zee is daar een fantastische plek voor. Toen ik bij de beachclub van Pim ging eten, raakten we aan de praat en vergaten we de tijd.

Al snel bloeide er iets op. Ik werkte nog als docent recreatie in Heerenveen, maar hielp in het weekeinde mee. Pim had die strandtent al zestien jaar. Ik zegde uiteindelijk mijn baan op en in 2015 durfden we een vennootschap aan. ’s Zomers maken we lange dagen en tijd voor vrienden en familie hebben we bijna niet. Maar als we ’s morgens wakker worden en de zee horen ruisen, beseffen we in wat voor luxepositie we zitten, ook al werken we ons het rambam.” 

Geen WiFi

Pim: “In onze strandtent hangt een bordje met de tekst ‘Wij hebben geen WiFi, hier praten we met elkaar’. Mensen zijn tegenwoordig zo gejaagd. Alles draait om die telefoon. Onze gasten komen hier voor hun rust. We vinden het belangrijk om tijd vrij te maken voor een praatje. Toch lukt dat niet altijd. De dagen dat het kwik boven de dertig stijgt, worden we overspoeld door strandgasten. Goed voor de kassa, maar dan is het aanpoten! Als de tent echt op zijn kop staat, kan ik weleens verhit reageren. Maar als we ’s avonds samen in bed liggen, is dat weer voorbij.”

Lange dagen

Nienke: “Na sluitingstijd kunnen we soms flink knallen met elkaar. Even lekker stoom afblazen over alles waar we die dag tegenaan liepen. Elke morgen gaan we om tien uur open. Op een gewone dag sluiten we bij zonsondergang, maar feesten en partijen kunnen tot 1 uur ’s nachts doorgaan. Als de deuren dichtgaan, moet de keuken nog worden opgeruimd en de administratie bijgehouden. Pim beheert de keuken en technische dingen; ik ben de gastvrouw en regel de personeelszaken. Verder doen we alles samen. Pim grapt dat we nog net niet tegelijkertijd op de wc zitten.”

Zand scheppen

Pim: “Ons geweldige team van fulltimers en een legertje vakantie- en weekendkrachten moeten van alle markten thuis zijn. Soms staan we na een storm een hele dag zand te scheppen. Of zitten alle ramen dichtgeplakt met zeeschuim en moet alles buiten worden schoongemaakt. In het voorseizoen staan we eigenlijk standaard met te weinig mensen. Dat is het probleem van een seizoensbedrijf: je weet nooit wanneer het echt druk wordt. Soms zijn we zo hard aan het werk dat we geen tijd hebben om te eten. In november zijn we helemaal opgerookt. Ook niets doen, doen we samen. We kunnen behalve heel hard werken ook ontzettend goed tijd verkloten.”

Tekst: Eva van Lenteren

Dit verhaal lees je in ZOMER, het magazine dat deze zomer iedere zaterdag bij De Telegraaf zit.

JIJ OP VROUW.NL

Wil jij iets delen met de redactie?

Stuur dan een berichtje

Gerelateerde onderwerpen