Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Lekker eten

'De barbecue: domein voor mannen?
Dacht het niet!'

Redactie VROUW

N

Net als gisteren stijgt vandaag ook de temperatuur boven de 20 graden. We slaan massaal barbecue pakketten in bij supermarkten en slagers. En dan is het moment daar: de barbecue aansteken en vlammen maar. Maar wie neemt die taak bij jullie thuis op zich? Is de barbecue nou nog steeds typisch mannenwerk? Dacht het niet, aldus kok, receptenschrijfster en (food)styliste Charlotte Fielmich.

Charlotte's ouders hielden helemaal niet van barbecueën. "Zelf vond ik het als kind al fantastisch. Later viel het me op dat zodra ik met een zak kolen begon te slepen, er altijd wel een man kwam aansnellen om zijn hulp aan te bieden. Maar vrouwen hebben hun hulp helemaal niet nodig." Geïnspireerd begon Charlotte aan het boek On Fire, het grote bbq-boek voor vrouwen (én mannen)

Hieronder vind je twee heerlijke bbq-recepten uit Charlotte's boek.

Foto: Uitgeverij Snor

Chinese spareribs in geweldige marinade

Ingrediënten:

  • minstens 4 hele varkensribben (geloof me, die zijn zo op)
  • 1 liter Chinese xiao xing wijn
  • 1/2 liter Japanse sojasaus
  • 1 (biologische) sinaasappel, geraspt
  • 1 bosje lente-ui, in grove stukken
  • 3-4 anijssterren
  • 2 kaneelstokjes
  •  4 el honing
  • 4 el Japanse sojasaus

"Snijd de ribbetjes los van elkaar. Leg ze in een grote pan en doe xiao xing wijn, sojasaus, sinaasappelrasp, lente-ui, steranijs en kaneelstokjes erbij. Als de ribbetjes nog niet helemaal onder het vocht staan, voeg dan wat water toe.

Breng alles aan de kook en laat een half uurtje zachtjes doorkoken. Schep de ribbetjes met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken. Roer de honing en sojasaus samen los en schep de warme ribbetjes hiermee om.

Rooster de ribbetjes op een hete barbecue goudbruin en knisperend. Kluiven maar!"

Zalm op cederhout in gembermarinade

Ingrediënten:

  • 1 cederhouten plankje p.p.
  • 1 zalmmoot of een reep filet zonder vel van ca. 100 g p.p. Marinade voor 8 stukken zalm
  • 6 el gembersiroop
  • 1 tl chilivlokken of gemalen chilipeper
  • 8 teentjes knoflook, fijngesneden
  • flinke scheut rijst of zonnebloemolie

"Dit lijkt misschien een recept voor freaks, maar het is zo lekker… Fijn als je hiervoor een barbecue met deksel hebt, maar het hoeft niet.

Leg de plankjes cederhout zo’n 24 uur tevoren in schoon water in de week. Misschien ten overvloede, maar een plankje met vuil, olie en restjes verf komt de smaak natuurlijk niet ten goede.
Roer alle ingrediënten voor de marinade (gembersiroop t/m olie) door elkaar, schep om met de zalm en zet koud weg. Laat minstens een uur staan, liever langer, een hele nacht bijvoorbeeld.

Leg de plankjes op je hete barbecue en leg de stukken vis er, zo uit de marinade, bovenop. De plankjes worden heet en gaan stomen, zo gaart de vis en neemt die tegelijkertijd de lekkere cedersmaak op. Nu kun je het deksel even op de barbecue doen, dan wentelt de zalm zich volop in de cederrook.

Heeft je barbecue geen deksel? Dan draai je de vis nog even, zodat hij aan weerszijden de houtsmaak kan opnemen. Na 10 minuten is je vis oké, verse vis mag nog rauw zijn van binnen. Denk sashimi."

Gerelateerde onderwerpen