Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jacqueline van der Vorm
Foto: Jacqueline van der Vorm
Partners van VROUW

Goed voornemen:
Maak een financieel frisse start

E

Een nieuw jaar vraagt om een frisse start, in een financieel gezonde situatie. Niemand weet natuurlijk nooit wat het nieuwe jaar gaat brengen, hopelijk veel goeds, maar het is toch verstandig om op alles voorbereid te zijn. Stel je goede voornemens op met jouw financiële situatie in gedachten en maak je klaar voor een topjaar!

Jacqueline van der Vorm (41) is gecertificeerd financieel planner en staat in het register van Federatie Financieel Planners (FFP): “Kijk als eerste hoe het staat met je financiele kennis en hoe je het thuis hebt geregeld.” Helaas is nog lang niet iedereen financieel onafhankelijk. “Daar kom je vaak pas achter als je op persoonlijk vlak een ingrijpende verandering doormaakt. Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van de partner. Zij zijn hierdoor kwetsbaar mocht de relatie over zijn of als de partner komt te overlijden. Ik heb helaas genoeg voorbeelden gezien waarbij de vrouw er slecht vanaf komt. Het traditionele rollenpatroon van de werkende man en de verzorgende vrouw zie je nog veel in Nederland.”

Heft in eigen handen

Het is goed om je bewust te worden van je eigen financiële situatie. Begin het nieuwe jaar dus goed en pak het papierwerk erbij. “Ga het gesprek aan en check welke regelingen jij en je partner hebben getroffen. Bijvoorbeeld voor het nabestaandenpensioen of hoe de huwelijkse voorwaarden in elkaar zitten. Is het overzicht even kwijt? Klop dan vooral aan bij een financieel planner. Die heeft geen belang bij het verkopen van financiële producten en kijkt naar het totaalplaatje. Soms is er ook ‘overgeregeld’ en betaal je bijvoorbeeld te veel voor verzekeringen.” Als je de financiën eenmaal op de rit hebt, komt de rest vanzelf! Wedden dat je dan ook veel makkelijker je andere goede voornemens kunt volbrengen.”

Kijk voor meer informatie op financieelgezond.ffp.nl