Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Partners van VROUW

Strijden tegen seksuele uitbuiting in Brazilië
De schaduwkant van carnaval

C

Carnaval laat mensen voor een paar dagen ontsnappen uit de echte wereld en een wereld van zotheid, uitbundigheid en plezier binnenstappen. Maar deze tijdelijke wereld kent ook een schaduwkant. Een zwart randje van seksuele uitbuiting.

Terwijl de meeste Brazilianen gedurende een week het werk neerleggen om dag en nacht te feesten, gebeuren er ook dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. “Iedereen kent wel een neefje, nichtje, buurmeisje of klasgenootje dat seksueel is uitgebuit of heeft het zelf meegemaakt. Dat is heel heftig.”

Annelien Noë heeft in de vijf jaar dat zij voor Plan International Nederland werkt als expert kindbescherming met eigen ogen gezien hoe groot het probleem van seksuele uitbuiting is in Brazilië. Het overkomt jaarlijks 250.000 kinderen. Het topje van de ijsberg, zegt Noë. Net als de 2000 meldingen van kinderarbeid en (seksueel) geweld die vorig jaar binnenkwamen tijdens het carnaval in Salvador de Bahia, de vier na grootse stad van Brazilië. “Er is een sterk vermoeden dat voor elke gemelde zaak er nog tien anderen zijn die niet worden gerapporteerd.”

Noë heeft nog nooit een Brazilliaan gesproken die niet van seksuele uitbuiting heeft gehoord. Armoede en een samenleving die sterk gericht is op seksualiteit maken kinderen - meisjes én jongens - kwetsbaar. De afgelopen dagen was Noë aan het werk in de kustplaats Salvador de Bahia waar carnaval groots wordt gevierd. Sinds drie jaar strijdt Plan International Nederland samen met Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes, Free a Girl, ICCO Cooperation en het ministerie van Buitenlandse Zaken in tien landen tegen seksuele uitbuiting van kinderen onder de noemer, en tegelijkertijd het streven, Down to Zero. In Brazilië biedt het carnaval bij uitstek een kans om met allerlei activiteiten gericht op de jongeren zelf, hun omgeving, het bedrijfsleven en de overheid deze strijdt aan te gaan.

Met carnaval komen gemiddeld twee miljoen (inter)nationale toeristen naar Salvador. Het feest, de drank en het anonieme karakter van carnaval maakt veel kinderen nog kwetsbaarder dan ze al zijn in dit Zuid-Amerikaanse land. Ze belanden in de prostitutie, in seksshows of worden bijvoorbeeld gebruikt voor kinderpornografie. “Soms gaat het om seks in ruil voor iets: geld of een nieuwe set nagels. We voeren daarom grote campagnes om bewustwording onder de Brazilianen, toeristen en de kinderen zelf te vergroten”, zegt Noë. “Onder meer via billboards, deurhangers in hotels, radiospotjes en flyers maken we duidelijk dat seksuele uitbuiting nooit goed te praten en bovendien strafbaar is. In Salvador werken we samen met ECPAT, zij geven trainingen aan hotel- en horecapersoneel. We leren ze uitbuiting te herkennen en vertellen wat ze ertegen kunnen doen. Ik hoor van hotelpersoneel dat ze het zien gebeuren, maar dat ze niet weten wat zij eraan kunnen doen. Terwijl dit heel veel is. Bijvoorbeeld door het vragen van legitimatie, zodat kinderen niet naar de hotelkamer gesmokkeld kunnen worden en altijd melding te maken bij autoriteiten. Verder trainen we de militaire politie voorafgaand aan het carnaval in omgang met kinderen, manieren om kinderen te benaderen en het afnemen van kindvriendelijke verhoren. We proberen iedereen te bereiken om met ons mee te kijken. Dit doen we nooit door met een vinger te wijzen, maar door ze onderdeel van de oplossing te maken.”

De kinderen zelf bereikt Down to Zero door jongerengroepen in te zetten die als gelijken met andere jongeren kunnen praten en waar nodig ondersteunen. “Vaak zijn het meiden die het zelf hebben meegemaakt en nu hun levenswerk hebben gemaakt van het aan de kaak stellen van seksuele uitbuiting. Seksuele uitbuiting komt vaak voor bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar oud. Maar als zij een aanklacht indienen worden ze veelal niet serieus genomen, omdat ze er volgroeid uitzien of omdat ze ‘er vast zelf om hebben gevraagd’. Dat zij opstaan om voor zichzelf en anderen op te komen, is zo mooi om te zien. Als zij door de carnavalsmenigte lopen om andere jongeren aan te spreken, voelen zij zich geen slachtoffer maar een overlever met een missie.”

Lees alles over Down to Zero op www.downtozero.nl