Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Partners van VROUW

Nieuw huis, meteen de belastingaangifte...
Anne: 'Goede voorbereiding is het halve werk'

H

Het staat weer op de agenda, de belastingaangifte. Anne van Driel (30) en haar partner waren zich vorig jaar nog aan het settelen in hun nieuwe koophuis in Amsterdam Noord toen de belastingaangifte moest worden gedaan. Best spannend, maar haar goede voorbereiding zorgde voor een soepele aangifte én fiscaal voordeel. Ze vertelt over haar ervaring.

“We zijn heel erg blij met ons huis in Tuindorp-Oostzaan, het is een heel mooi plekje. Ik ben nu zwanger van ons eerste kind en ook hiervoor is het huis erg geschikt, we hebben lekker de ruimte”, begint Anne. “Kort nadat we in ons huis gingen, was het al tijd voor de belastingaangifte, dat was best even spannend. Het was de eerste hypotheek die we afsloten en daar komt best wel veel bij kijken. Ik heb de belastingaangifte voorheen nooit echt als iets heel moeilijks ervaren, want het meeste is al voor je ingevuld. Als je dan je jaaropgaven bij de hand hebt is het heel goed te doen. Dat was nu wel een beetje anders want ik kreeg met veel nieuwe termen te maken.”

Voorbereiden
Opzien tegen de aangifte deed Anne niet, wel zocht ze zo veel mogelijk informatie op om zichzelf goed voor te bereiden op wat er komen ging. Ze vertelt: “Op de website van de Belastingdienst vond ik een overzicht van benodigde gegevens. Daarin staat precies welke gegevens je bij de hand moet hebben als je aangifte doet. Onze  hypotheekadviseur vertelde ons welke kosten van onze aankoop aftrekbaar waren en welke niet. En ook op de website van de Belastingdienst vond ik hierover duidelijke informatie.

Fluitje van een cent
Ook al vult de Belastingdienst een heleboel voor je in, toch is het verstandig om je aangifte goed te controleren. Ze weten natuurlijk niet alles. Anne: “Ik heb de vooraf ingevulde velden nauwkeurig nagelopen. De kosten die je hebt gemaakt moet je er zelf in zetten en je moet dan weten wat er wel en niet aftrekbaar is. Maar eigenlijk viel het me reuze mee. Ik was goed voorbereid en de online aangifte in Mijn Belastingdienst werkt ook erg makkelijk. Als je een vraag niet helemaal snapt staat er een uitleg bij. Wanneer je de benodigde documenten bij de hand hebt, gaat het best snel en heb je er vertrouwen in dat je het goed doet. Mijn partner en ik kozen ervoor samen aangifte te doen. Wij hadden er een hele middag voor ingeruimd, maar waren met twee uur al klaar. Achteraf een fluitje van een cent. Het gaf me wel een trots gevoel; ons eerste huis gekocht en zo soepel zelf aangifte gedaan. We kregen een leuk bedrag terug, dus we zijn lekker uit eten gegaan om het te vieren!”

Heb jij in 2018 een eigen huis gekocht of een hypotheek afgesloten of verhoogd? Bekijk dan voordat je aangifte doet de themapagina Eigen Woning van de Belastingdienst. Dan ben je straks net zo goed voorbereid als Anne. Zijn jouw partner en jij fiscaal partner? Doe dan samen aangifte. Dit voorkomt fouten. Je kunt tot 1 mei aangifte doen. Ga voor meer informatie naar Belastingdienst.nl/aangifte.

In opdracht van de Rijksoverheid