Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Chocolade, over de top comfortfood
Foto: Verkade
Partners van VROUW

Chocolade,
over de top comfortfood

D

Dat een lekker stukje vlees, of een goed glas wijn je een prettig gevoel geeft, is geen verrassing. Maar vraag mensen wat ze écht niet kunnen missen, en chocolade scoort steevast onverminderd hoog. Liever een flinke dosis cacao dan – nou ja – vul maar in…

Helemaal vreemd is die hang naar het ‘bruine goud’ dan ook niet. Want cacao doet wel degelijk iets met ons. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat pure chocolade niets minder dan een superfood is. Rijk aan antioxidanten, dat onder andere ontstekingen remt. Maar ook aan magnesium - goed voor de stofwisseling en spierfunctionaliteit - en lecithine, dat weer een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes in het bloed.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat cacao bloeddrukverlagend werkt. Bovendien zorgt de smaakervaring van chocolade voor de aanmaak van endorfine. Een gelukshormoon dat je een euforisch gevoel geeft en pijn onderdrukt. Fenylethylamine, een andere werkzame stof in het goedje, zou je daarbij ook nog eens verliefd doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken.

Montezuma

Kortom, zo gek waren de Maya’s en Azteken niet toen ze, zo’n 600 na Christus, massaal cacao begonnen te verbouwen. Naar verluidt dronk Montezuma, de keizer van de Azteken, liters xocoatl, de voorloper van onze chocomelk. Ervan overtuigd dat de drank hem speciale krachten gaf.

Zo zoet als nu was dat drankje overigens niet. Eerder een beetje bitter en krijtachtig. Dus toen de Spanjaarden rauwe cacao in Europa introduceerden, voegden ze er al gauw wat suiker aan toe. Wel zo lekker. Sindsdien hebben de Europeanen het chocolade maken tot ware kunstvorm verheven.

Denk aan de beroemde Belgische pralinés, Parijse bonbons of Zwitserse repen. Maar geen van al die lekkernijen waren mogelijk geweest zonder de ontdekking van de Nederlander Casparus. In 1828 vond hij uit hoe je cacaoboter uit chocolade kunt halen, zodat je er repen van kunt maken. Een techniek die wereldwijd werd overgenomen en verder geperfectioneerd.

Verkade

Anno nu is het Verkade die volledig ‘Over de Top’ gaat met een aantal gelijknamige smakencombinaties van koek en chocolade. Een pure reep met gezouten karamel, amandel en cookie crunch, een witte reep met kokos, amandel en cookie crunch een melk reep met hazelnoot, karamel en cookie crunch.

Lekker? Laten we zeggen dat Montezuma himself, had hij nog geleefd, waarschijnlijk direct een aantal grootverpakkingen van dit Over de Top comfortfood had ingeslagen. Bijvoorbeeld om te dopen in zijn xocoatl. En hoe eet jij je chocolade het liefst?