Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bianca van Zwieten
Foto: Coiffure Awards 2018
Partners van VROUW

Topkapster Bianca van Zwieten:
‘Ik moest van mijn moeder naar de kappersschool’

B

Bianca van Zwieten deed al zes keer eerder mee aan de Coiffure Award, was vele keren genomineerd, maar nooit eerder won ze een prijs. Afgelopen jaar ging ze naar huis met twee categorieprijzen én de prestigieuze Hairdresser of the Year Award 2018. “Ik was niet zo van het leren, op school zat ik altijd meer weg te dromen.”

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?

“Ik zat op de havo en ik was gezakt voor m’n eindexamen. Ik moest van school af, ontzettend vervelend. Ik wilde eigenlijk de avond-havo doen, maar dat vond mijn moeder een slecht idee. Ze vond het niets dat ik de hele dag thuis zou zitten en wilde dat ik naar de kappersschool zou gaan.

In eerste instantie was ik boos, maar uiteindelijk pakte het juist goed uit! Achteraf was het ook niet zo gek, wat m’n moeder zei. Als iemand geknipt moest worden, zei ik altijd: ‘dat kan ik wel’. Maar ik wilde nooit naar de kappersschool toe. Toen ik er eenmaal zat, ging het super goed. De opleiding duurde drie jaar en ik heb het in twee jaar gedaan. Ik ben daarna meteen gaan werken.”

Hoe oud was je toen?

“Zeventien, achttien jaar. Uiteindelijk paste het vak heel goed bij mij. Ik was niet zo van het leren, op school zat ik altijd meer weg te dromen. Ik vond het gewoon lekker om bezig te zijn. Tijdens mijn stage heb ik een opleiding tot colorist gevolgd. Ik kreeg ook kniptrainingen, maar ik kende mijn technische basis eigenlijk nog niet zo goed. Ik knipte meer intuïtief: de techniek, en de routing, heb ik later bij een andere salon geleerd.”

Misschien heb je daardoor juist veel gevoel voor het haar gekregen?

“Ja, misschien wel. Ik knipte de hele buurt, maar het was puur op gevoel. En ik kwam er ook wel mee weg, ik rekende er niet zo veel voor, maar ik merkte dat ik tegen m’n grenzen aan ging lopen. Ik kon geen vaart maken en ik kwam er niet uit bij lastig haar. Ik heb toen geleerd om goed naar mensen te kijken, naar wat ze staat. Daar heb ik nog steeds veel profijt van.”

Wat is nu je kracht als kapper?

“Ik denk dat de session styling me echt een betere kapper heeft gemaakt. Modellen mogen bijna nooit geknipt worden, dus je moet zelf iets maken van het haar. Je moet een jaren twintig stijl neerzetten, zonder dat er een schaar aan te pas komt. Het is een andere manier van haar benaderen.

Ik ben ermee begonnen bij Salon B en ben veel naar opdrachten mee geweest om te assisteren. Later werkte ik backstage mee aan de fashion week in Parijs en ging ik zelf freelancen via agentschappen. Je gaat meer naar vormen kijken en naar texturen, en niet alleen maar naar kniplijnen. Het zorgt er eigenlijk voor dat als je iets in je hoofd hebt, dat je het kunt maken. En dat is zo fijn.”

Kun je goed omgaan met de druk als session stylist?

“Ja, ik vind dat ook wel leuk. Ik ben niet zo snel gestrest, ik weet inmiddels dat als je met goede mensen samenwerkt in een team, het ook altijd wel goed komt. Wat ik wel lastig vond, was het reizen. Heel vroeg op de set moeten zijn, tot heel laat werken. Vaak ver moeten reizen, jetlag, dat soort dingen.

Fysiek vond ik dat zwaar, dat maakte het soms lastig om op hoog niveau te presteren. Om die reden ben ik er uiteindelijk ermee gestopt, terwijl ik best lekker bezig was. Dat was pijnlijk, het was toch een soort droom voor me. Maar ik heb me erbij neer moeten leggen.”

Waar ligt jouw hart?

“Ik denk dat ik – als ik kijk naar mijn eigen stijl – van allebei een combinatie heb gemaakt. Ik houd van textuur, maar ook van perfectie. Ik was op een gegeven moment als session stylist best wel all round. Maar dat is eigenlijk helemaal niet handig. Want dan weten opdrachtgevers niet zo goed waarom ze je moeten boeken.

De laatste jaren heb ik geprobeerd om een eigen stijl te ontwikkelen en opdrachten aan te nemen die daarbij passen. Dat was best wel moeilijk, maar ik denk dat ik daar nu wel aardig in geslaagd ben. Ik heb m’n stijl nu gevonden en daar zitten elementen van hen allebei in.”

Coiffure Awards

Aan de Coiffure Award nemen dé topkappers van Nederland deel. Elk jaar zetten zij de trend en is de feestelijke gala-uitreiking van de awards een geweldig spektakel. Het gala vindt dit jaar plaats op 12 mei in Studio21 in Hilversum. Door je stem uit te brengen, kun jij daarbij zijn én maak je kans op mooie andere prijzen!

Breng voor 6 mei je stem HIER uit, vul je gegevens in en maak kans op prijzen zoals VIP-kaarten voor het Coiffure Award-gala t.w.v. € 415,- of een haarcosmeticapakket van Schwarzkopf Professional! Je kunt ook je stem uitbrengen via sms: sms CA <spatie> nummer beeld naar 4004 (€0,80 p.o.b. plus de kosten van het gebruik van je mobiele telefoon).