Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Loes Haverkort: 'Bloeddruk meten, kan je leven redden'
Foto: Hartstichting
Partners van VROUW

Actrice Loes Haverkort
'Bloeddruk laten meten, kan je leven redden'

A

Actrice Loes Haverkort (38) verloor op jonge leeftijd haar vader aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij was toen pas 49 jaar. “Ik wil mensen ervan bewust maken dat een preventieve hartcheck, zoals een bloeddrukmeting, levens kan redden.”

“Behalve verdriet om het gemis van mijn vader, was er ook angst,” vertelt Loes. “Ik was pas 20 toen hij stierf. Ik was bang dat ik net als hij niet oud zou worden en was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Als ik mijn hart voelde overslaan, gingen alle alarmbellen af.”

Haar angst voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten was helaas niet onterecht. In Nederland heeft 1 op de 3 mensen tussen de 30 en 70 jaar een te hoge bloeddruk. Doordat je daar niets van hoeft te merken, weten 2 op de 5 mensen dit niet van zichzelf. En dat terwijl een normale bloeddruk van levensbelang is. Een verhoogde bloeddruk verhoogt ook de kans op schade aan je bloedvaten en hart. Dat kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.

Loes pleit daarom voor een hartcheck: “Een regelmatige, preventieve check waardoor je inzicht krijgt in jouw risico op hart- en vaatziekten. Zoals er ook uitstrijkjes en borstencontroles zijn. Zodat je tijdig maatregelen kunt nemen die kunnen voorkomen dat je een hartinfarct of een beroerte krijgt. Ook als je pas 40 bent en nog geen klachten hebt,” benadrukt ze.

Normale bloeddruk

“Hoewel we bij mijn vader na een eerder hartinfarct en een bypassoperatie wisten dat zijn hart niet sterk meer was, kwam het verlies toch onverwachts,” vertelt Loes. Mijn vader stierf in zijn slaap. De dag daarvoor was ik nog bij hem. ’s Avonds heb ik afscheid genomen en gezegd dat ik van hem hou. Dat deden we altijd.”

Het gemis blijft, maar de angst om haar hart is er niet meer. “Ik beweeg veel, eet gezond en gebruik weinig zout. Voor mij is zo’n bloeddrukmeting een gewoonte geworden. Net zoals ik naar de tandarts ga. Ik wil iedereen op het hart drukken hetzelfde te doen. Het is heel eenvoudig, gratis en het kan je kan leven redden.”

Thuis meten

Wil je weten hoe je zelf thuis je bloeddruk kunt meten? Op de website van de Hartstichting wordt in vier heldere stappen uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen. 

Bekijk onderstaande video voor het hele hartverhaal van actrice Loes Haverkort: