Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Marjolein den Hartog
Partners van VROUW

Fietsend Almere verkennen
Prachtige routes door de natuur

I

In de zomer stappen weer wat vaker op de fiets. Ga eens naar Almere! Een fietsstad bij uitstek en net twee Toeristische Overstap Punten (TOP’s) rijker. Bij deze knooppunten kun je terecht voor prachtige tochten, tips en een kopje koffie.

Een jonge stad met een korte, maar bijzondere geschiedenis: dat is Almere. Een stad gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee, met prachtige natuur en indrukwekkende architectuur. En wat is er meer ontspannen dan hier al wandelend of fietsend van te genieten? Het mooie is: je kunt er met de auto naartoe, maar door het gescheiden wegenstelsel fiets je daarna in alle rust rond.

Je auto parkeer je gratis bij een Toeristisch Overstap Punt, ofwel een TOP. Daar zijn er sinds kort twee van in Almere, dus alle reden om de nieuwe fiets- en wandelroutes eens te ontdekken. Bij alle TOP’s zijn er horecagelegenheden, dus je kunt je tocht beginnen – maar natuurlijk ook weer eindigen – met een drankje en een hapje. Op de herkenbare informatiezuil vind je alles over de routes in de omgeving.

Zeldzame zeearend

Kies je voor TOP Oostvaardersplassen, dan start je bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Hier kijk je uit over de Oostvaardersplassen, het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland en onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Niet alleen levert het moerasgebied tussen Lelystad en Almere met de uitgestrekte vlaktes en de plassen een prachtig uitzicht op, ook leven hier allerlei dieren. Duizenden ganzen en watervogels bijvoorbeeld, wellicht spot je wel een zeldzame zeearend!

In de Oostvaarders worden regelmatig natuuractiviteiten voor jong en oud georganiseerd. Met een telescoop of verrekijker kun je vanuit de panoramaruimte op de eerste verdieping dieren observeren. De dijken rondom de plassen zijn echte ‘vogelboulevards’: van roerdomp tot rietgots en grote zilverreiger: ze strijken er allemaal graag neer.

Vanuit de Oostvaarders kun je kiezen voor verschillende goed bewegwijzerde routes: 32, 35 en 66 kilometer. Welke je ook kiest, je komt langs de uitkijkheuvel aan het Jan van den Boschpad. En terecht. Bijna de helft van de Noordwest-Europese populatie grauwe ganzen komt naar de Oostvaardersplassen om te ruien en dit is een goede plek om ze te bewonderen. Ook voor het spotten van de zeearenden is de uitkijkheuvel perfect.

Kathedralen

Geef je de voorkeur aan een meer bosrijke omgeving, dan is Stadslandgoed de Kemphaan een aanrader. Begin je tocht in Boswachterij Almeerderhout, waar je verschillende bossen hebt met elk hun eigen sfeer. Je kunt fietsen op een van de vele paden die door het Cirkelbos, het Museumbos en het Waterlandse Bos lopen. De bomen in de stadsbossen van Almere groeien heel snel door de rijke kleigrond. Daardoor lijkt het bos veel ouder dan het is.

Er zijn twee toeristische fietsroutes: de dwars door stad- en natuurroute van 60 km en de Almeerderhoutroute van 40 km. Rond het Almeerderhout liggen vijf scheepswrakken, waarvan er vier uit de 16e eeuw dateren. De wrakken liggen onder een beschermende laag grond en zie je als heuvels in het landschap liggen. Ook leuk in deze omgeving: het Kathedralenbos, dat de naam dankt aan twee groene ‘kathedralen’: deze kunstwerken van gras en bomen zijn gemaakt in de vorm van de beroemde kathedraal van het Franse Reims.

Je begint en eindigt de routes bij Stadslandgoed de Kemphaan, waar verschillende horecagelegenheden en bezienswaardigheden zijn. Niets fijners dan na zo’n activiteit nog even afsluiten op het terras in de zon!