Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: SBS6
Partners van VROUW

Loes en Yolanthe:
Partners in crime

N

Nederland is weer een politieserie rijker; en dit keer één waarin alle hoofdrollen worden vertolkt door sterke, sexy vrouwen. In DNA, vanaf morgen te zien bij SBS6, spelen Yolanthe Cabau en Belinda van der Stoep rechercheurs Lara en Eliz die, samen met de officier van justitie Kate (Loes Haverkort) de ene na de andere moordzaak oplossen. Tussen de actrices is tijdens de opnames een warme vriendschap ontstaan, vertellen Loes en Yolanthe.

"Loes en ik hadden meteen een klik", vertelt Yolanthe. Het is zo’n intens lieve vrouw en ik ben heel dankbaar dat ik met haar mocht werken. We hebben samen zo veel gelachen tijdens de opnames! Daardoor moesten sommige takes ook wel een paar keer over..."

"Ja, we hebben inderdaad best veel bloopers gemaakt", voegt Loes daar lachend aan toe. "Struikelen, vallen, maar vooral meligheid. Dat we steeds maar weer in de lach schoten als we elkaar aankeken. En gelukkig is die klik ook na de opnames gebleven; we spreken elkaar nog steeds."

"We zijn elkaar echt als vriendinnen gaan zien", beaamt Yolanthe. "Dat geldt ook voor Maaike Martens, die later ons team kwam versterken als de derde vrouwelijke rechercheur. We zijn qua karakters heel verschillend, maar misschien was dat juist het geheime recept van een fantastische samenwerking. Ik heb enorm genoten van de opnameperiode en ik hoop dat dat terug te zien is voor de kijkers." 

Badass

Yolanthe vertelt dat ze zich perfect kon vinden in de rol van de stoere Lara, die zich in haar privé-leven niet wil binden en de ene na de andere man verslindt. "Ik vond het vooral heel gaaf om nu eens een goede badass van een rechercheur te mogen spelen. Lara durft alles, is slim en snel en gaat voor niemand uit de weg. In deze rol had ik in elke afleveringen wel een gave actiescène waar ik achter de moordenaar aanging en vaak ook met oplossingen kwam."

Loes mocht als officier van justitie natuurlijk niet met pistolen zwaaien, maar dat vond ze niet erg. "Dat heb ik al vaker gedaan, bijvoorbeeld in misdaadserie De Jacht. Dit keer vond ik het juist leuk om scenes te spelen waarbij we met het voltallige team rond de tafel stonden en de puzzelstukjes bij elkaar brachten om de zaak op te lossen.

Kate is iemand die de touwtjes in handen houdt en die tot in detail bij de zaak betrokken wil zijn. Een kennis van me is ook officier van justitie en mijn zus is advocaat. Van hen weet ik wel dat dat in werkelijkheid soms net even anders gaat. Maar ach, daarom is het ook fictie, toch?"

Dat ze iemand speelt die op vrouwen valt, bracht een extra uitdaging mee. "Het is al de tweede of derde keer voor mij, maar het blijft grappig", zegt Loes. "Voor mij maakt het echt niet uit. Als actrice kan ik me overal in inleven."

Ongemakkelijk

En zoen- en vrijscenes spelen met een vrouw? "Net zo ongemakkelijk als met een man", zegt ze lachend. "Misschien iets makkelijker, omdat je dan in ieder geval zeker weet dat er geen gevoelens kunnen ontstaan. Niet dat dat eerder wel gebeurd is met een mannelijke tegenspeler, hoor. Dus ik geloof niet dat het Floris wat uitmaakt, of ik nu met een man of een vrouw speel."

Hoewel de tijd van Baantjer al lang gepasseerd is en er tegenwoordig vaker vrouwen in stoere beroepen schitteren, is het opvallend dat in DNA alle vier de belangrijkste rollen worden vertolkt door vrouwen. "Ik denk dat dat goed past in de tijd van nu", zegt Yolanthe daarover.

"Natuurlijk zijn er nog steeds veel misdaadseries met vooral mannelijke rollen. Hier en daar verandert dat wel. Maar een heel team van vrouwen dat wekelijks de gevaarlijkste moordenaars opspoort, tegen de grond gooit en uithoort: dat is toch wel vernieuwend en heel stoer."

Ook Loes vindt dat een goede ontwikkeling. "Gelukkig komen er steeds meer rollen waarin vrouwen 'de baas' zijn, in plaats van dat ze 'het liefje van' spelen. Maar het is voor mij geen noodzaak. Mannen zijn fysiek vaak sterker dan vrouwen, dus het is ook niet raar dat er in de politiewereld veel mannen zijn. Die hoeven niet opeens allemaal door vrouwen gespeeld worden. Het draait wat mij betreft meer om gelijkheid: dat het niet uitmaakt of een rol door een man of een vrouw wordt gespeeld."

Uitdaging

Terwijl de eerste aflevering van DNA stort Loes zich alweer op een nieuwe uitdaging: haar zangcarrière. Na het winnen van de finale van het programma It Takes 2 en het uitbrengen van haar single Lost, werkt ze nu aan een album. 

"Stiekem is dit altijd mijn grote droom geweest", bekent ze. "Maar het voelde altijd als een veel te grote droom. Misschien dat ik er daarom nooit eerder volledig voor durfde te gaan. Ik denk dat ik onbewust bang was dat het niet zou lukken, en dat dat dan te heftig en pijnlijk zou zijn."

Hit

Inmiddels is ze die angst te boven. "Al voor de eerste uitzending van It takes 2, had ik besloten dat het me niet uitmaakte hoe ver ik kwam. Natuurlijk zou ik dolgraag een hit scoren, maar ik vind het belangrijker dat ik het zelf zo leuk vind. In zingen kan ik al mijn emoties, geluk en troost leggen. Dat geeft me al zo’n voldoening en rijkdom dat ik niet meer nodig heb dan dat fantastische gevoel."

Of dat betekent dat ze overweegt om helemaal te stoppen met acteren? "Ja, dat kan ik me wel voorstellen", bevestigt ze. "Op dit moment leg ik de focus volledig op mijn nieuwe album.

Mijn ultieme droom is om de wereld over te reizen en overal op te treden. Samen met mijn man en kinderen natuurlijk, want die gaan dan gewoon mee, haha. Maar voorlopig zeg ik ik echt nog geen ’nee’, als er een hele leuke rol voorbijkomt."

'DNA' is vanaf donderdag 29 augustus om 20:30 te zien bij SBS6.