Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Margootje Geurts woont samen met haar man en zoontje in Portugal © Eigen beeld
Foto: Margootje Geurts woont samen met haar man en zoontje in Portugal © Eigen beeld
Psychologe Roos Woltering

Alsof je
altijd vakantie hebt

psychologe

Roos Woltering

W

We willen allemaal zo lang mogelijk ons vakantiegevoel vasthouden, maar dagelijkse beslommeringen slokken je al snel weer op. Bij Margootje Geurts lukt het wel om een ontspannen lifestyle vast te houden: zij koos ervoor haar droom achterna te gaan en opende een guesthouse in Portugal.

Al kijkend naar programma’s als 'Ik Vertrek' stijgt de hoeveelheid stresshormoon in je bloed naar ongekende hoogte. Bij de gezinnen die naar het buitenland vertrekken om 'een nieuw leven te beginnen', loopt het negen van de tien keer niet zoals het moet: van veel te dure verbouwingen die zich eindeloos voortslepen tot bureaucratisch geneuzel dat mensen tot wanhoop drijft. Mocht je zelf plannen hebben voor een nieuwe start in het buitenland, dan denk je na het zien van die beelden wel drie keer na voor je die stap neemt. Want wat als jou hetzelfde overkomt?

Toch klinkt het mooi om het gejaagde leven hier achter je te laten en een leven te beginnen dat als het ware voortdurend als vakantie aanvoelt. Maar hoe pak je dat precies aan? Margootje: "Mij heeft het geholpen om de ingrediënten op te schrijven die ik graag in mijn leven wilde hebben. Je kunt dat in grote lijnen doen. Zo wilde ik zon en buiten kunnen leven. Maar je kunt ook tot in detail gaan. Ik wilde bijvoorbeeld mijn eigen groente verbouwen en veel koken. Als je op een rij hebt gezet welke ingrediënten je in je leven wilt hebben, ga er dan voor."

Gemis

Margootje werkte jarenlang als styliste voor bekende modebladen als Grazia en Cosmopolitan. Een hectisch en afwisselend bestaan. Toch had ze het gevoel dat ze wat miste in haar leven. Ook had ze een enorme behoefte aan vrijheid en wilde ze niet langer meer verdrinken in de dagelijkse routine en verwachtingen van anderen. Ze besloot te gaan reizen en kocht een open ticket. Eerst ging ze naar Thailand en Cambodja en vervolgens kwam ze terecht in India, waar ze drie jaar lang een guesthouse runde.

Comfortzone

"Tijdens mijn reis leerde ik los te laten en kwam ik echt uit mijn comfortzone. Door in aanraking te komen met verschillende culturen leerde ik verder te kijken dan mijn neus lang is. Dat lukte in Nederland niet, omdat je in zo’n routine zit. Nu leerde ik op mezelf te vertrouwen en niet al van tevoren te denken over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Daar heb je geen vat op. In het buitenland kom je nu eenmaal in situaties terecht die je niet gewend bent. Als je op jezelf en je eigen kunnen vertrouwt, dan komt het heus wel goed. Het is heel belangrijk om je angsten los te laten. Wees niet bang om te falen en wees niet bang voor het onbekende. Denk niet meteen aan het eindresultaat, maar leef in het nu en geniet van het proces om je doel te bereiken. Dat is juist een avontuur."

In India ontmoette Margootje haar Engelse echtgenoot. "Op een bepaald moment hadden we het gevoel dat we India niet meer nodig hadden voor de ingrediënten die we op ons lijstje hadden staan. Ik was op dat moment zwanger en we wilden graag dichter bij onze familie wonen. Terugkeren naar Nederland of naar Engeland was geen optie. De druk die we in deze landen ervoeren, zou te groot zijn na ons verblijf in India."

--

Afscheid nemen van je vakantiestek kan echt als rouw voelen

--

Portugal

Ze kwamen op het plan om een goedkope camper te kopen en naar Portugal te gaan. Een land dat ze kenden van vakanties. "Portugal is een van de Europese landen waar de druk niet zo hoog ligt. Je gaat daar als het ware terug 20 jaar terug in de tijd qua leeftempo. Uiteindelijk kwamen we op de plek terecht waar we guesthouse Casa Meranka opbouwden. Terwijl we aan het verbouwen waren, lag ons pasgeboren zoontje onder de boom. Van stress hadden we geen last, want daarvan gaat een verbouwing heus niet sneller. We deden ons best en meer kun je niet doen. Tuurlijk zijn er dingen die minder leuk zijn, zoals het papierwerk. Ook al is het hard werken, we zijn nu vooral aan het genieten, omdat we het zo leuk vinden wat we doen. Eigenlijk moet je niet denken in termen als het vinden van een nieuwe baan, maar meer in het vinden van een nieuwe lifestyle."

Wil je meer weten over Casa Merenka? Kijk op: facebook.com/casamerenka.