Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Eigen foto
Foto: © Eigen foto
Opinie

Wat Zij Vindt
Kogelvrije vesten voor kinderen: are you kidding me?

journaliste

Hester Zitvast

H

Het lijkt zo lang geleden, de tijd waarin wij zonder autogordels de gehele rit naar de camping in Zuid-Frankrijk over de achterbank heen en weer kropen, onze ouders geen idee hadden waar we waren als we buiten speelden en de veiligheidsdop op het bleekwater en de allesreiniger een futuristisch hoogstandje was. Tegenwoordig is álles voorzien van een veiligheidsslot-dop-vergrendeling…

Traphekken, zwemvesten, fietshelmen, polsbandjes, chips: bedenk het en het is er om onze kinderen te beschermen tegen het kwaad in de wereld. En nu dan een dieptepunt, want dat vind ik het toch echt wel: kogelvrije vesten in de allerkleinste maatjes en met koddige printjes. Hoe dan?!?

Ouders die overwegen hun kind in zo’n vest naar school te sturen, zouden verplicht in therapie moeten en dan niet kortdurend in een paar sessies klaar, maar intern en dan maanden lang. Ik heb het over Nederlandse ouders. Uit Zwammerdam. Of Goes. Of het ‘levensgevaarlijke’ Amsterdam of Rotterdam desnoods. Ik ben niet zo’n ster in rekenen, maar als we zouden kijken naar de procentuele kans dat je kind hier in Nederland op school wordt doodgeschoten door een terrorist of en geflipte tiener met grootheidswaanzin en het wapen van z’n vader, denk ik dat we ons niet al te veel zorgen moeten maken. Ik denk wel dat je je zorgen moet maken over hoe je je kind opvoedt als je het belast met al jouw irreële angsten.

“Iedereen heeft recht op veiligheid. En hiermee is je kind voor een paar honderd euro veilig”, aldus de ontwerper Yavus Yilmaz, die gelukkig zelf ook wel het vermoeden heeft dat zijn design in Nederland geen gat in de markt zal zijn. Nog los van de belachelijkheid: het is schijnveiligheid. Een kogelvrijvest beschermt het hoofd niet.

Ik heb even overwogen om mijn dochter van 10 te vragen wat zij ervan zou vinden als ik haar tot het dragen van zo’n vest zou verplichten. Ik weet het antwoord al. Het matcht in geen enkel opzicht met de rest van haar kleding en haar klas, nee de hele school, zou haar vierkant uitlachen. Ik heb het uiteindelijk niet gevraagd omdat ik niet in haar hoofd wil planten dat een kogelvrijvest hier misschien nodig is. Want dat is het namelijk niet.

De hysterie mag best wat meer aan banden. Je hoeft echt niet de autogordels uit je auto te knippen of de doppen van je allesreiniger los te draaien, maar probeer nou ook niet direct als een moederkloek op je kroost te zitten. Kogelvrije vesten voor kinderen? Dat is tot nu toe het meest absurde dat ik in 2015 heb gehoord.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!

Gerelateerde onderwerpen