Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Corbis
Foto: © Corbis
Opinie

Wat Zij Vindt | Yvonne
Wil je niet in de groepschat? Ongezellige spelbreker!

Redactie VROUW

I

Ik verklaar de oorlog aan WhatsAppgroepen. Zo, dat lucht op. Ik weet het, er zijn ergere dingen, maar WhatsAppgroepen doen me denken aan irritante muggen: net als je denkt ervan af te zijn, keren ze weer terug. Bzzzz! BZZZ!!!

 Je kent ze wel. Van die ‘Joeps nieuwe woning’-groepen. Of hinderlijker nog: de verjaardagsgroepen. Het werkt ongeveer alsof je kinderen met een bal ziet spelen en denkt: die bal wil ik níet tegen mijn hoofd. Dan knalt die bal juist tegen je hoofd. En hoe meer je níet in een ‘Kees wordt 43!’-groep geplempt wilt worden, hoe harder je erin wordt gekwakt. 

Het nieuwe roken

WhatsAppen zelf is zoiets als roken: het wekt irritatie op bij je omgeving en als je er eenmaal aan begonnen bent, kom je er nauwelijks vanaf. Soms verlang ik dan ook hevig naar de antieke sms-tijd. Naar de tijd waarin nog geen blauwe vinkjes bestonden en groepsgesprekken uitsluitend op de psychiatrische afdeling plaatsvonden.

Met roken ben ik al veertien jaar gestopt. Cold turkey. Stoppen met WhatsAppen heb ik ooit geprobeerd, maar dan zit iedereen je aan te kijken alsof je van een planeet komt die we nog niet ontdekt hebben. Indien je stopt met roken, vindt iedereen het knap en hip. Wanneer je stopt met WhatsAppen vindt iedereen je gedateerd.

Berichtendiarree

M. heeft u toegevoegd aan de groep huppeldepup. ‘Hoi allen, we vieren dan en dan de 43e verjaardag van Kees en we verwachten iedereen vanaf zo laat’. En dan komt het. Je gaat even naar het toilet en voor je goed en wel je achterste hebt afgeveegd, stroomt de berichtendiarree binnen. In vijf minuten tijd maar liefst 98 antwoorden. Berichten van mensen die een simpel antwoord eindeloos opsplitsen, omdat ze het verschil niet lijken te kennen tussen enter en send (Wat. Wil. Je. Voor. Je. Verjaardag? Hebben? Kees? Hallo? Joehoe? Bzzzz. Bzzzz.).

Al snel gaat de chat allang niet meer over de cadeautjes van Kees. Halverwege is ene Tante Bep aan het typen. Tante Bep vraagt aan een zekere Chantal hoe het met haar parkiet gaat. En de vriend van de neef van je collega kent ook meteen jouw telefoonnummer, inclusief de overige 23 wildvreemde genodigden.

En denk maar niet dat je er stilletjes tussenuit kunt knijpen, omdat je simpelweg geen zin of tijd hebt om een RSI-duim op te lopen als gevolg van het scrollen door de ongebreidelde berichtenbrij. Iedereen zal het weten. Jij ongezellige spelbreker! Landverrader! Maar geen nood: komende maand staan er volgens je wc-kalender nog negen verjaardagen (= negen groepen) op je te wachten.

Ouderwets kopiëren en plakken

Heus, ik vind het leuk en aardig dat ik uitgenodigd word voor jullie feestje. Alleen niet via een groepschat. Ik snap dat het eenvoudiger is om zo iedereen in één klap te bereiken. Maar wat is er mis met wat kopieer- en plakwerk? Doe ik ook. Vind ik net iets persoonlijker en het voorkomt een tsunami aan berichten. Dan kom ik gezellig langs en kunnen we alsnog bijkletsen, in een real life-groepsgesprek. En anders moet ik dan toch maar mijn WhatsAppaccount deactiveren – cold turkey. Of nee! Ik weet iets beters. Ik begin een ‘Haat aan de groepschats’-groep.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

Gerelateerde onderwerpen